Comisia Europeana a propus miercuri asa-numitul "mecanism unic de rezolutie" a bancilor aflate in pragul colapsului, al doilea pilon al uniunii bancare convenita de liderii europeni ca solutie pentru criza datoriilor de stat.

Primul pilon reprezinta noul sistem de supraveghere pentru bancile din zona euro si din statele care vor solicita aderarea la uniunea bancara. Banca Centrala Europeana va prelua rolul de supraveghetor unic al bancilor europene incepand din toamna anului viitor, potrivit celui mai recent calendar adoptat de autoritati.

Potrivit propunerii de miercuri a CE, un "comitet unic de rezolutie" ar pregati si desfasura restructurarea oricarei banci aflata in situatie de criza, din zona euro sau din statele UE care adera voluntar la schema. Responsabilitatea declansarii procedurii de rezolutie ar reveni in mod exclusiv Comisiei Europene, iar mecanismul ar fi garantat si finantat dintr-un fond de rezolutie format prin contributii de la industria financiara.

Germania a respins insa proiectul aproape imediat ce a fost anuntat.

"In viziunea noastra, cele propuse de Comisie ii depasesc mandatul. De aceea, noi credem ca proiectul nu poate genera prea multa credibilitate", a declarat la Berlin purtatorul de cuvant al guvernului german, Steffen Seibert, potrivit Wall Street Journal.