"Este timpul sa ne apucam serios de gazele din Marea Neagra, trebuie o lege privind redeventele si transportul gazelor din aceasta zona, lucrurile vor evolua foarte rapid acolo. La fel si la gazele de sist, trebuie sa vedem intai daca avem, si abia apoi daca le exploatam sau nu. Se face o confuzie intre explorare si exploatare", a afirmat Nita, potrivit MEDIAFAX.

Intrebat daca este posibil ca pentru gazele produse din Marea Neagra si pentru gazele de sist ar putea fi impus un regim diferit de taxare fata de cele conventionale, Nita a raspuns ca "ar putea merge pana acolo".

El a precizat ca pentru gazele de sist nu se va stabili niciun nivel de redeventa pana cand nu va incepe exploatarea lor.

Potrivit lui Nita, tot sistemul de redevente va trebuie adaptat celui european.

"Redeventele este clar ca vor trebui aduse la nivelul Uniunii Europene. Nu putem sa avem redevente mai mici fata de alte state din Uniunea Europeana si trebuie adaptate la toate resursele pe care le avem", potrivit ministrului.

Referindu-se la rezervele de gaze din Marea Neagra, Nita a afirmat ca producatorul de gaze Romgaz, detinut de stat, va trebui sa se implice mai mult in aceasta zona si sa participe la licitatiile pentru acordarea concesiunilor.

"Romgaz nu are voie sa nu fie jucator mare in marea Neagra. Sunt altii de care ne rugam sa ne ia in barca. Nu asa trebuie sa facem. Trebuie o alta abordare, care trebuie facuta spre piata si spre un alt mod de manegemt, mult mai agresiv si eficient. Romgaz trebuie sa participe la licitatii pentru concesiuni in Marea Neagra", a mai spus Nita.