Prețurile asigurărilor RCA vor fi plafonate la prețurile de referință din 28 februarie 2023, deși inițial proiectul prevedea plafonarea să țină cont de prețul din martie 2023. Costurile polițelor auto vor fi mai mari, până când măsura va intra în vigoare. 

ASF și-a dat acordul: Asigurările RCA, plafonate la nivelul din februarie 2023

Guvernul a amânat cu o săptămâna adoptarea proiectului prin care RCA-ul să se vândă la prețul de anul trecut. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) trebuie să analizeze toate propunerile venite din partea industriei și să facă eventuale modificări.

Drept urmare, cine trebuie să-și încheie o asigurare obligatorie până atunci, o face la un preț mult mai mare, în comparație cu cel care urmează să fie plafonat. De exemplu, un șofer care are vârsta sub 40 de ani și o mașină cu un motor 1,4 litri, plătește astăzi 1.236 de lei, în condițiile în care, acum un an, plătea 917 lei. Brokerii, transportatorii și chiar Consiliul Concurenței au transmis către ASF mai multe propuneri de modificare a hotărârii privind plafonarea.

Analiștii susțin că măsura nu ar stabiliza piața

Analiștii spun că măsura de plafonare a tarifelor RCA nu ar stabiliza piața. „Dacă e ordin, cu plăcere. Măsura va fi înghiţită de piaţă. iar când vor expira plafonările, preţurile vor creşte mai mult, pentru că pierderile vor trebui recuperate”, a declarat Gabriel Biriș, analist fiscal.

„Cineva va avea de suferit...că vor fi asigurătorii, că vor fi distribuitorii, că vor fi unităţile reparatoare, prestatorii de servicii. Dar cel mai important este că vor suferi păgubiţii”, este de părere Dorel Duță, președinte UNSICAR.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Martie 2023 - 04 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.