Jurnalistul britanic Warren Pole a realizat, pentru cotidianul „Daily Mail“, un reportaj la Bucuresti despre o clinica unde se poate obtine destul de usor un „tratament antiimbatranire“ cu hormoni de crestere, cea mai moderna tehnica de dopaj in sport. Articolul lui Pole, publicat sub titlul „Magazinul de droguri pentru olimpici este acum deschis“, a fost ravasitor. Experimentul trait la clinica bucures- teana „RoyalFit“, care apartine fostului culturist Eugen Dunca, a lasat de inteles ca orice sportiv ar putea avea acces la o astfel de „cura“, care ii transforma pe atleti in adevarati roboti. Mai mult, aceasta metoda de dopaj, folosita se pare pe scara larga in lumea performerilor, este imposibil de depistat deocamdata. Dunca a negat faptul ca printre pacientii clinicii sale se numara sportivi de performanta.

Warren Pole a acceptat ieri sa stea de vorba cu EVZ despre experienta „fascinanta“ traita la Bucuresti. Pole a fost pe alocuri misterios, iar in unele momente a evitat raspunsurile directe.

INTERVIU
„In Anglia era aproape imposibil sa obtin informatiile“
EVZ: Cum ai aflat despre clinica de la Bucuresti si ce te-a determinat sa vii aici?
Warren Pole: Un prieten, culturist, mi-a spus despre o astfel de clinica. Am considerat ca o astfel de experienta ar fi fascinanta. Daca ati vazut pozele cu mine, ati observat ca sunt inalt si slab, dar ma intereseaza ceea ce este legat de intretinerea corpului. Acum trei ani am facut o poveste despre culturism la Campionatul Mondial - „Mister Olympic“, de la Las Vegas, si am aflat despre hormonul de crestere. Mi-am dat seama ca in urma unei astfel de experiente pot afla mai multe despre acest hormon, despre care se vorbeste tot mai mult in ultimii ani. Clinica din Bucuresti mi-a dat prima sansa sa fac un pas inainte pentru ca este aproape imposibil sa obtii in Anglia informatiile pe care le-am obtinut eu la Bucuresti.

Un sportiv de performanta ar intampina probleme daca ar dori sa faca la clinica respectiva un tratament cu hormoni de crestere pentru imbunata- tirea performantelor?
Daca ar veni la aceasta clinica, trebuie sa demonstreze ca are o nevoie reala de o reteta pentru un astfel de tratament. Eu am fost acceptat pentru a primi acest tratament datorita fizicului meu. Ar fi totusi greu ca un sportiv de performanta sa obtina o astfel de reteta, fiindca fizicul lor nu demonstreaza ca ar avea nevoie de asa ceva. Astfel, o posibilitate mai la indemana pentru sportivii de performanta de a obtine hormonul de crestere este piata „neagra“.

Din ceea ce ai aflat pana acum, mai exista clinici similare in Europa sau in tari de pe alte continente?
Cu siguranta sunt multe clinici specializate in hormonul de crestere in America. Clinica din Bucuresti a fost singura pe care am gasit-o in Europa si unde oamenii au fost dispusi de discute despre acest lucru. Sunt clinici in Londra care isi fac reclama pe internet, dar cand vrei sa vorbesti cu cei de acolo, este imposibil.