De ceea ce se temea Adrian Marcu dupa tragerea la sorti nu am scapat. Antrenorul echipei noastre spunea ca ar fi preferat ca Andrei sa joace primul meci al zilei de ieri, si Victor Hanescu sa intre pe teren la 1-0 pentru Romania. Nu s-a intamplat asa, Victor l-a intalnit pe Max Mirnyi in deschiderea acestei intalniri si, spre dezamagirea noastra, Belarusul a adus primul punct pentru echipa sa. In momentul in care s-a stabilit ca Romania va juca cu Belarus s-a ales si suprafata de joc, zgura, in parte pentru ca noi ne descurcam mai bine pe "caramida pisata" si, apoi, pentru ca un jucator ca Mirnyi, la cei 1,95 m ai sai, ar fi avut probleme cu deplasarea in teren. La fata locului, insa, lucrurile au stat altfel.

Mirnyi, aflat la primul sau meci oficial pe zgura in acest an, nu a parut deloc deranjat de suprafata de joc, a servit ca de fiecare data, constant cu viteze de peste 210 km/h, a venit la fileu aproape la fiecare serviciu si, oarecum normal, l-a depasit pe Victor. Hanescu a abordat corect acest meci, nu i-a fost cu nimic inferior adversarului sau, dar nu a putut mai mult.

Dupa ce a pierdut primele doua seturi, 6-7 si 4-6, Victor a lasat impresia ca l-a "ghicit" pe Mirnyi si, dupa cateva lovituri de senzatie, a obtinut break-ul mult dorit. Setul trei a fost, fara indoiala, al compatriotului nostru care, cu un 6-3 binemeritat a echilibrat jocul. N-a fost suficient pentru ca setul urmator, cel de-al patrulea, avea sa fie si ultimul. Mirnyi parea nerabdator sa incheie meciul, a atacat incontinuu, a obtinut cu un break mai mult decat Victor si Belarus conducea cu 1-0. Pentru Victor aceasta infrangere a insemnat un pariu pierdut cu mandria lui, dar romanul stie ca astazi nu putea obtine mai mult.

"Nu am avut emotii", a spus Hanescu in momentul in care a fost rugat sa explice cum a pierdut primul set la tie-break, desi parea sa controleze jocul, "numai ca in acel tie-break, Mirnyi a jucat mai constant. Singurul lucru pe care mi-l reprosez dupa acest meci este ca nu am castigat primul set. Dar n-am putut, pentru ca in primele doua seturi Mirnyi a jucat incredibil, iar desele lui veniri la fileu m-au deranjat pentru ca mi-au rupt ritmul. Iar la asta s-au adaugat si toate acele mingi care au cazut pe linie".

Victor nu a cautat sa se scuze oferind aceste explicatii, ci, mai degraba isi dorea sa gaseasca puterea de a incepe jocul de duminica, cel cu Vladimir Voltchkov, cu capul limpede si fara nici o grija.

In timp ce tribunele s-au umplut greu,
Proteste pentru bilete in fata salii din Brasov

Pana in ultima clipa, organizatorii au stat cu sufletul la gura, disperati de privelistea tribunei si lojilor in care, cu zece minute inaintea primului "play", nici jumatate din scaune nu erau ocupate. Singurul plin era sectorul rezervat celor vreo 80 de insi din galeria oaspetilor, veniti de la Minsk, carora li s-a alaturat si compatriotul lor Hamutovski, portarul Stelei: "Daca Romania ar juca cu orice alta tara, as tine cu ea. Dar asa, normal ca tin cu ai mei!" In acest timp, in fata salii, un brasovean pe nume Dumitru Hartopanu - "scrieti-mi, dom'le, numele, ca nu mi-e frica de astia!" - facea de straja langa o panza intinsa pe doua bete, pe care scrisese "Asa nu putem intra in Europa!"

"Protestez impotriva batjocurii fata de Brasov si brasoveni a celor care au organizat treaba asta. Am si eu doi copii care fac tenis, am vrut sa-i aduc sa vada si ei meciurile, dar n-am putut gasi nici un bilet. Am auzit ca s-ar fi pus in vanzare vreo 50, da' si alea am aflat ca s-au dat pe sub mana, n-a ajuns nici unul la casa salii. Daca tot au adus meciul asta la Brasov, trebuia ca macar 500-600 de bilete sa poata fi cumparate si de oamenii de rand, nu sa le dea pe toate pe pile si pe aranjamente, la cine stie cine, care n-are nici o legatura nici cu tenisul, nici cu Brasovul", se sufoca omul de indignare. In cele din urma insa, mai cu angajatii sponsorilor, mai cu ziaristii - peste 100 la numar - cu copiii de mingi, cu bodiguarzii din paza si cu posesorii de invitatii, tribuna s-a umplut, iar organizatorii au putut rasufla usurati.

Andrei Pavel, o victorie muncita cu Voltchkov

Trecut de pragul celor 30 de ani, Andrei Pavel a capatat acea experienta care il ajuta sa castige chiar si atunci cand jocul nu-i merge. Ieri, intrat in teren la scorul de 1-0 pentru Belarus, Andrei nu a mai stralucit asa cum a facut-o de multe ori anul trecut, dar jocul lui a avut o consistenta care l-a facut sa controleze acest joc. Sustinut de cei 1.700 de romani care au umplut sala din Brasov, "Cneazul" a obtinut un break in primul set exact la momentul oportun, apoi a castigat si tie-break-ul setului secund si la acest scor ne-a revenit culoarea in obraji.

Pentru ca bucuria sa fie maxima, setul trei a inceput cu un break al lui Andrei, care a facut imediat 2-0. In acel moment, in jocul lui Voltchkov se citea disperarea; belarusul forteaza si nu reuseste break-ul, dar se accidenteaza. Solicita interventia medicului, este bandajat si parca reinvie. Isi castiga serviciul si, imediat, un break, iar scorul redevine egal, 3-3. Face imediat 4-3, 5-4, 6-5 si, dupa ce Andrei castiga cel de-al 12-lea game al acestui set se intra in tie-break.

Acum, Pavel redevine acel jucator pe care-l cunoastem inspirat, controleaza acest moment dificil fara nici o emotie si, cu un muncit 6-4, 7-6, 7-6, egaleaza situatia generala. Romania - Belarus 1-1, dupa prima zi, si astazi, cand este programat meciul de dublu, avem sansa sa luam o optiune serioasa in vederea calificarii.