FIFA a stabilit pedepsele in cazul incidentului petrecut pe 9 iulie, in timpul meciului Italia - Franta, contind pentru finala Cupei Mondiale. Atunci, francezul Zinedine Zidane l-a lovit cu capul in piept pe italianul Marco Materazzi. Ambii jucatori au fost penalizati cu amenzi si cu etape de suspendare. Francezul va lucra cu cei mici in cadrul programelor umanitare patronate de FIFA.

Dupa ce i-a audiat separat pe cei doi protagonisti, Comitetul Disciplinar al forului mondial a anuntat sanctiunile: trei etape de suspendare si o amenda de 7.500 de franci elve- tieni pentru Zidane, in vreme ce Materazzi se va afla in imposibilitatea de a juca doua partide, "din cauza provocarilor repetate la adresa francezului", si va trebui sa scoata din buzunar suma de 5.000 de franci elvetieni. In comunicatul emis ieri, FIFA subliniaza faptul ca ambii jucatori regreta incidentul din timpul partidei Italia - Franta.

"In timpul audierilor, fotbalistii si-au cerut scuze pentru modul in care s-au comportat in acea situatie", se arata in documentul forului mondial. Potrivit acestuia, atit Materazzi, cit si Zidane au recunoscut caracterul defaimator al cuvintelor adresate de italian mijlocasului francez, dar au negat existenta oricarei injurii cu caracter rasist.

"In declaratiile lor, fotbalistii au confirmat jignirile rostite de Materazzi, dar au subliniat ca acestea nu au reprezentat atacuri rasiste", a declarat elvetianul Marcel Mathier, presedintele comisiei. FIFA, care i-a suspendat pe jucatori pentru partidele internat ionale oficiale, s-a vazut nevoita sa faca o exceptie in cazul lui Zidane. Francezul, care s-a retras din activitatea profesionista la finalul Campionatului Mondial, s-a declarat de acord cu preschimbarea sanctiunii de trei etape in trei zile de munca in serviciul comunitatii.

"Pentru ca Zinedine Zidane si-a incheiat cariera, am tinut cont de dorinta acestuia de a face trei zile de serviciu comunitar in slujba copiilor si a tinerilor, in cadrul programelor umanitare patronate de FIFA", se arata in comunicatul forului mondial.

Decizie scandaloasa

Presa italiana s-a aratat nemultumita de hotaririle luate de FIFA. "Scandalos. Materazzi a fost lovit, dar tot el trebuie sa plateasca pentru gestul lui Zidane", noteaza site-ul sports.it. Presa italiana reaminteste opinia cardiologului sportiv Francesco Furlanello, care declarase ca lovitura de cap expediata de Zidane i-ar fi putut fi fatala fundasului squadrei azzurra.

Fara audieri

FIFA a decis sa renunte la punerea fata in fata a lui Materazzi si Zidane. Comisia forului mondial s-a declarat multumita cu audierile separate ale celor doi fotbalisti, stabilind ca depozitiile luate ambilor jucatori au fost suficient de clare pentru a renunta la o a treia runda de audieri.

Rateaza meciul direct!

Decizia pronuntata de FIFA are o consecinta interesanta in cazul lui Materazzi. Cele doua etape de suspendare primite il vor obliga pe fundasul lui Inter sa rateze intilnirea Franta - Italia, din 6 septembrie, contind pentru grupa B a preliminariilor Euro 2008. Italia debuteaza in aceste calificari pe 2 septembrie, acasa cu Lituania, pentru a se deplasa apoi la Paris, pentru marele derby cu Franta. Materazzi a fost cosmarul francezilor in finala Mondialului, fundasul lui Lippi egalind la unu in prima repriza, pentru a provoca, apoi, in prelungiri, eliminarea lui Zidane.