Antrenorul Politehnicii Timisoara crede in ascensiunea echipei sale, dar considera ca, spre deosebire de celelalte grupari importante ale campionatului, formatia sa trebuie sa recupereze timpul pierdut atunci cand pe Bega nu existau conditii pentru performanta.

Pe Gica Hagi il prinzi rar la un interviu fata in fata, deoarece timpul nu-i permite sa stea prea mult la dispozitia presei.

Care sunt impresiile dupa doua luni de cand esti antrenorul Timisoarei?

Imi place, si cu asta spun totul. Ma simt bine la Timisoara, iar asteptarile mele au fost confirmate. Avem tot ce ne trebuie pentru a face performanta.

Deci posibilitatea castigarii titlului nu reprezinta o iluzie?

E doar o varianta. Ne dorim foarte mult acest lucru, insa trebuie sa tinem cont de realitate. Conform acesteia, suntem pe locul 4, la cinci si respectiv sase puncte de primele doua clasate.

E imposibil de remontat acest handicap?

Nu. Insa noi avem dezavantajul ca nu ne permitem nici un pas gresit, in vreme ce contracandidatele noastre pot calca o data stramb. Daca se lua totul de la zero, poate alta era treaba.

Ce dezavantaj mai are Poli?

Faptul ca Steaua, Dinamo si Rapid au echipe construite in trei-patru ani, perioada in care s-au intarit constant si au castigat si la capitolul omogenitate. Noi nu am avut timp fizic decat pentru a contura echipa. Acest retur va fi insa o piatra de incercare. De la vara vom fi puternici! Nimeni nu ne poate opri daca lucrurile merg asa cum vreau eu.

Te preocupa mai mult rezultatele sau formarea unei echipe?

Ma intereseaza sa fac o echipa obisnuita sa castige. Toate meciurile le vom aborda la victorie, iar daca vom reusi sa acumulam cat mai multe puncte, vom fi sus. Pe mine ma intereseaza 99% echipa mea si 1% adversarul. Iar acel 1% e un procent mare. Poli are nevoie de continuitate in rezultate.

Esti multumit de lot?

Voi fi. Vrem sa-l intinerim. Am facut transferuri si vom mai face. Oricum, ca lot, Timisoara nu va fi sub rivalele din Bucuresti. Iar la conditii cred ca suntem superiori. Problema noastra e ca ne mai trebuie timp si mentalitate. Nu vom avea totusi prea multe scuze daca nu reusim.

Nu crezi ca Poli e o "vaca de muls" pe piata transferurilor?

Asta e problema conducerii. Eu propun, administrativul transfera. Tot ce pot spune e ca preturile vehiculate pentru transferurile interne sunt prea mari. Insa fiecare e liber sa ceara cat vrea.

Viorel Moldovan e un capitol inchis?

Primul om cu care am vorbit dupa ce am semnat pentru Poli a fost Viorel. Eu am nevoie de el, il doresc la echipa, dar, nu ma pot baga atunci cand e vorba de probleme familiale.

N-ai incercat sa mediezi conflictul dintre el si conducere?

Eu la Poli raspund de partea tehnica. De rezultatele si de jocul echipei. Pentru restul problemelor exista alti oameni. Nu sunt genul de antrenor care vrea sa le faca pe toate.

Dar ce gen esti?

Imi place modelul englezesc, unde sunt manageri generali. Responsabilitatea mea e echipa. In celelalte privinte, eu doar propun. Deciziile se iau impreuna cu membrii conducerii. Nu vreau sa ma concentrez pe alte capitole care nu tin de mine.

Apropo de antrenorat, care e modelul tau?

M-a impresionat modul in care vedea fotbalul Johann Cruyff. Vorbesc des cu el si acum la telefon. Eu am incercat sa iau de la toti cate ceva. In Italia, de exemplu, am invatat ca detaliile conteaza enorm, iar Spania m-a convins ca fotbalul e simplu daca nu ti-l complici singur.

Cum vezi tu fotbalul actual?

Unul in care nu exista timp si spatiu. Trebuie sa fii foarte bine pregatit pentru a reactiona imediat. Usor-usor insa, incepem sa cautam acel numar zece, care sa poata face diferenta la 30 de metri de poarta.

Esti un antrenor dur?

Sunt cusurgiu. Nu-mi place sa constat ca lucrurile nu sunt asa cum trebuie sa fie. La o echipa trebuie sa existe niste reguli clare, pe care sa le respecte toti. Iar eu sunt primul care trebuie sa o fac, pornind de la punctualitate si terminand cu respectul.

N-ai fost tentat sa faci munca de birou?

De cand m-am transferat la Galata, am inceput sa ma pregatesc pentru meseria de antrenor. Pe teren ma regasesc cel mai bine. Mai tarziu poate voi face altceva.

Te mai pregatesti cu jucatorii?

Atunci cand fac pregatire cu mingea. Acum am insa o problema. Si Rotariu vrea sa joace la miute, iar din cauza lui mai stau si pe margine.

Ce le recomanzi fotbalistilor romani?

Sa aiba echilibru si masura. Destinul joaca si el un rol decisiv in viata. E important sa fii fericit, bun si sa traiesti bine!

Sa traiesti bine? Iti place Traian Basescu?

E un personaj activ. De aceea il indrageste lumea.

Politicul nu prea ajuta sportul.

E o mare greseala. Sportul e un fenomen de masa, care ar putea ajuta la educarea copiilor. Dintre acestia doar 30% cred ca sunt cu gandul la scoala, restul prefera sportul. De aceea e necesar sa ai un sport de calitate, care sa dezvolte un mediu sanatos.

Crezi ca selectia copiilor se face si pe spaga?

Opinia mea e ca la fotbal se intalnesc trei categorii de copii. Unii nu ajung niciodata fotbalisti, altii trebuie impinsi de la spate ca sa iasa ceva din ei, iar ceilalti, care au talent real, nu pot fi opriti de nimeni pentru a se realiza.

"Timisoara are o cultura aparte. Oamenii de aici chiar cred in sloganul 'Banatu-i fruncea>>, si de aceea vor sa fie primii. Exemplul lor ar trebui urmat. E remarcabil ca tin sa participe la spectacolul sportiv platindu-si intotdeauna biletul."

"Cruyff m-a tinut doua luni in tribuna pentru ca am spus presei ce discutasem cu el intre patru ochi, atunci cand i-am reprosat ca nu joc mai mult. Am inteles ca tot ce se intampla in vestiar tine de intimitatea unei formatii."

" Au existat si exista mijlocasi de profilul meu. A fost Aliuta, a fost Cernat, acum e Zicu. Problema lor e ca la un anumit punct au stagnat si nu au facut pasul decisiv."

" Eu cu fratii Becali voi fi mereu prieten. M-au respectat ca fotbalist si nu avem datorii reciproce. Exista un echilibru intre ce au facut ei pentru mine si eu pentru ei."

Fara jucatori de 30 de ani pe banca

Gica Hagi considera ca Timisoara trebuie sa aiba interes si pentru tineri. "La strategia mea, nu vreau sa am jucatori de 30 de ani care sa stea pe banca. Ei trebuie sa joace. Voi lua insa patru-cinci juniori in pregatire. Asupra acestor copii nu se exercita presiune, si de aceea vreau sa-i crestem corect si sa-i aruncam in lupta atunci cand sunt pregatiti intru totul", a spus "Regele".

Scrie mult pe caiete, nu la laptop

"Eu sunt de parere ca ceea ce faci cu mana ta nu-i doar lucru manual, ci lucru bine facut. De aceea scriu mult de mana, pe caiete. Nu-mi place computerul si nici nu prea stiu sa-l folosesc. Gabi Balint e cu laptop-ul, el isi tine evidenta acolo. Eu am caietele mele, pe care imi notez tot ce fac la antrenamente si la sedinte", a mai afirmat Hagi.

Regreta si acum ca a plecat de la Real

Referitor la activitatea de fotbalist, Hagi recunoaste ca are un mare regret. "Cea mai mare greseala a mea a fost ca am plecat de la Madrid. Trebuia sa raman acolo, deoarece sezonul dupa care am parasit echipa a fost foarte bun. M-am dus in Italia, la insistentele lui Mircea Lucescu", si-a amintit Gica.

Stoica, singura achizitie notabila

Jucatorii timisoreni s-au intalnit aseara in locul obisnuit de cantonament. Gica Hagi a tinut un mic discurs, transmitandu-le jucatorilor ca are incredere in ei si ca spera ca impreuna sa faca treaba cat mai buna la Poli Timisoara. Daca Viorel Moldovan nu s-a prezentat la reunire, asa cum anuntase, Alin Stoica, Adrian Ilie si Silviu Izvoreanu au facut cunostinta cu noii lor colegi. "Am emotii foarte mari, abia astept sa ma integrez", a spus jucatorul venit de la Otelul Galati.