Etapa a doua si ultima de mazilire a lui Ion Craciunescu de la conducerea Comisiei Centrale a Arbitrilor este programata maine, la sediul FRF, acolo unde se va desfasura o sedinta a Comitetului Executiv programata tocmai cu acest scop. Pentru a convoca intalnirea, angajatii federatiei au venit sambata la serviciu, fapt cu totul neobisnuit, si au decis ca aceasta se va tine marti, zi in care Craciunescu este observator al arbitrilor la partida de Liga Campionilor dintre Schalke 04 si Fenerbahce. Adica judecata va fi facuta fara "inculpat". Nimic neobisnuit pentru FRF, care l-a informat pe Craciunescu saptamana trecuta ca este convocat la o sedinta cu 14 fosti arbitri, pe tema problemelor curente din arbitraj, iar vineri s-a trezit in fata unui complet de judecata, care a votat cu 10-1 propunerea demiterii sale.

In stilu-i caracteristic, Mircea Sandu a evitat sa-l cheme pe Craciunescu direct in fata Comitetului Executiv si sa-l traga la raspundere pentru arbitrajele nu tocmai bune din ultima perioada, inventand o comisie consultativa, iar dupa ce il va curata pe seful CCA va spune ca a fost decizia specialistilor in arbitraj. Votul de vineri dupa amiaza a fost inaintat Comitetului Executiv, care va decide maine soarta lui Craciunescu. Felul in care a fost judecat si va fi condamnat seful CCA a revoltat o mare parte din oamenii de fotbal din Romania, care au tinut sa-si exprime pozitia de solidaritate fata de valcean.

Cel mai vehement s-a dovedit a fi fostul international Dan Petrescu. "Daca Craciunescu este dat afara, iar Gica Popescu nu castiga alegerile la FRF, ma gandesc foarte serios sa plec din tara", a spus antrenorul Sportului Studentesc. Chiar si Jean Padureanu a apreciat drept "pripita" decizia de demitere luata de comisia pusa pe picioare de Mircea Sandu. Arbitrii au vrut sa faca greva japoneza in acest weekaend, in semn de solidaritate cu seful lor, dar purtarea banderolelor albe a fost interzisa categoric de catre Kassai, care a inrosit telefoanele vineri noapte si sambata dimineata pentru a le cere observatorilor sa nu permita asa ceva.

Batalia din Comitetul Executiv

Daca in mod normal Mircea Sandu castiga fara probleme la votul din Comitetul Executiv, de aceasta data batalia pare sa fie stransa. Asta in primul rand pentru ca aliatul sau de nadejde, Dumitru Dragomir, nu este de acord cu plecarea lui Craciunescu de la CCA. "Voi fi impotriva acestei masuri, fiindca indepartarea lui Craciunescu ar indrepta din nou arbitrajul spre hotie!", a clamat seful LPF.

Mircea Sandu ii are de partea sa cu certitudine pe Adalbert Kassai, cel care a condus sedinta de executare a lui Craciunescu si care va conduce si Comitetul de maine, intrucat Nasul este tinut acasa de o operatie pe corzile vocale, suferita saptamana trecuta, pe Corneliu Costinescu (vicepresedinte al FRF), pe Dan Teban (fotbal feminin), pe Dan Tulpan, reprezentantul Diviziei B, bun amic cu Sandu, si pe Vasile Filimon (contabil sef al FRF).

De partea cealalta, Ioan Becali, Dinu Gheorghe (ambii reprezentanti ai Diviziei A in Comitet), Daniel Robe (fotbal in sala) si Dumitru Dragomir sunt cu certitudine alaturi de Craciunescu. Dintre indecisi se remarca Gheorghe Chivorchian, reprezentantul Diviziei C, care l-a propus pe Mircea Sandu pentru un nou mandat la sefia FRF si Paul Costas (juniori). Din Comitetul Executiv face parte si Ion Craciunescu, insa acesta, fiind parte implicata, nu poate vota. Cum in locul sau a fost invitat Ioan Igna, ca reprezentant al CCA, acesta ar mai putea aduce un vot in favoarea actualului sef al arbitrilor, el fiind cel care l-a votat si la sedinta de vineri.

Asadar, scorul ar fi 6-5 in favoarea lui Sandu, iar cei doi indecisi pot hotari soarta lui Craciunescu. Practic, chiar daca il da afara pe Craciunescu maine, Mircea Sandu poate bifa doar o victorie care, paradoxal, i-ar aduce infrangerea la alegerile din 21 noiembrie, de la sefia FRF. Cele doua evenimente sunt strans legate, fiindca Ion Craciunescu a avut o colaborare buna cu Nasul pana la inceperea bataliei electorale, in care valceanul, fara sa o declare public vreodata, inclina sa-l sustina pe Gica Popescu. Tot asa se impart si taberele din Comitetul Executiv, pro-Popescu si pro-Sandu, cu exceptia lui Dragomir, care il prefera pe actualul sef al FRF, dar nu vrea sa renunte nici la Craciunescu.

O alta varianta, putin probabila, ar fi ca Mircea Sandu sa fi facut aceasta demonstratie de forta doar pentru a-si arata muschii, iar maine sa anunte triumfator ca s-a votat pastrarea unui om capabil precum Craciunescu. Daca va fi demis, fostul arbitru international ar putea intra doar intr-o vacanta de o luna, el urmand sa fie instalat din nou in functie in cazul in care Gica Popescu va deveni seful FRF.