UEFA a acuzat ieri Steaua de rasism si i-a suspendat terenul o etapa in cupele europene. Ieri, MM Stoica a aparat cauza Stelei in Elvetia si, la capatul unei sedinte de citeva ore, a aflat verdictul: Comisia de Apel a UEFA a decis sa suspende terenul campioanei Romaniei pentru o etapa si sa aplice o amenda de 20.000 de euro, gruparea din Ghencea fiind nevoita sa mai suporte inca 5.000 de euro reprezentind cheltuielile sedintei. Pe 29 septembrie, cind e programat meciul retur Steaua - Valerenga, stadionul din Ghencea va fi inchis, suporterii Stelei urmind sa mearga cel putin 250 de kilometri pentru a-si putea vedea favoritii jucind.

Pe 3 august, Steaua a jucat returul meciului cu Shelbourne din al doilea tur preliminar al Ligii Campionilor. Dupa acel joc, observatorul si arbitrul au facut rapoarte suplimentare in care au scris ca suporterii Stelei au avut un comportament rasist la adresa jucatorilor de culoare ai campioanei Irlandei.

Pe 19 august, Comisia de Disciplina a UEFA a decis amendarea Stelei cu 16.500 de euro. La 3 saptamini de la acea sedinta, seful forului de la Nyon, Lennart Johansson, a spus ca "sintem foarte ingrijorati de rasismul din Romania", conducerea UEFA cerind rejudecarea cazului.

Ieri, MM Stoica a aparat cauza Stelei in Elvetia si, la capatul unei sedinte de citeva ore, a aflat verdictul: Comisia de Apel a UEFA a decis sa suspende terenul campioanei Romaniei pentru o etapa si sa aplice o amenda de 20.000 de euro, gruparea din Ghencea fiind nevoita sa mai suporte inca 5.000 de euro reprezentind cheltuielile sedintei.

COMISIA DE APEL A UEFA

Michel Wuilleret (Elvetia) - presedinte
Goetz Eilers (Germania) - membru
Michael Maessen (Olanda) - membru

"Steaua nu e rasista, romanii nu sint rasisti, suporterii Stelei nu sint rasisti, dar sint forte oculte care vor raul Stelei si de-asta s-a ajuns la aceasta suspendare"
Gigi Becali

"Decizia este foarte drastica si este mai bine sa nu fac nici un comentariu. Indiferent de locul unde se va disputa returul cu Valerenga, abonatii nostri vor avea acces gratuit la meci"
Mihai Stoica, presedinte Steaua

"Nici un moment nu ne-am inchipuit ca poate fi luata o asemenea decizie impotriva unei echipe romanesti. E fara suport legal, dar n-avem ce face, ne vom supune hotaririi UEFA"
Valeriu Argaseala, director executiv Steaua

"Nu stiu pe ce s-au bazat cind au luat aceasta decizie, dar trebuie sa o respectam. Nu pot spune ca e un abuz. O sa le spun jucatorilor sa-si dea viata pe teren inca din primul meci. Asta e, o sa jucam ambele partide in deplasare"
Oleg Protasov, antrenor Steaua

"Sper ca este o alarma falsa. Nu este drept. Cred ca o sa jucam cu tricouri pe care sa scriem Sintem nedreptatiti"
George Ogararu, jucator Steaua

"Nu-mi vine sa cred ca s-a luat o asemenea decizie. E de neimaginat! Sint uimit, sincer! O sa fie foarte greu pentru Steaua, deoarece publicul reprezenta un atu important"
Ioan Andone, antrenor Dinamo

"Bineinteles ca ne pare rau pentru Steaua, este un dezavantaj pentru ei. Din treaba asta ar trebui sa invete ceva toata lumea, nu numai cluburile trebuie trase la raspundere. Fortele de ordine, observatorul trebuie sa impiedice la momentul respectiv astfel de manifestari"
Dinu Gheorghe, presedinte Rapid

Steaua vrea la Bacau sau la Constanta

La putine momente dupa ce a aflat de decizia UEFA, conducerea Stelei a si inaintat ca variante de disputare a meciului cu Valerenga orasele Constanta si Bacau. Cum insa UEFA masoara distantele in linie dreapta, varianta Constanta pica, deoarece pina in orasul de pe Litoral sint doar 203 kilometri. Si intre Bucuresti si Bacau distanta oficiala pe calea aerului, intre cele doua aeroporturi, este de 241 de kilometri, insa e de asteptat ca orasul lui Bacovia sa fie acceptat de UEFA. Celelalte stadioane aflate la peste 300 de kilometri fie nu intrunesc cerintele UEFA, cum ar fi de exemplu Cluj-Napoca, fie nu sint agreate de Steaua, cum ar fi Timisoara. Craiova, un alt oras care detine o arena dotata corespunzator cu scaune si nocturna, se afla la mai putin de 250 de kilometri distanta de Bucuresti.

Steaua nu prea are multe solutii la indemina, pentru ca in afara razei de 250 de kilometri, delimitata de semicerc, nu prea se gasesc orase care sa aiba stadioane care sa respecte standardele impuse de forul de la Nyon

250 de kilometri este distanta minima fata de Bucuresti la care Steaua trebuie sa dispute meciul retur cu Valerenga din primul tur al Cupei UEFA

"Daca cei de la Steaua vor sa vina la Bacau, e OK, stadionul nostru intruneste toate conditiile impuse de UEFA pentru un joc de cupa europeana"
Gheorghe Chivorchian, presedinte FCM Bacau

Dragomir vorbeste de o razbunare a lui Johannson

Presedintele LPF, Dumitru Dragomir, a comentat declaratiile sefului UEFA, Lennart Johannson: "In Romania nu exista rasism. Stiti ce s-a intimplat? Johannson s-a razbunat pe cei din estul Europei pentru acele declaratii ale selectionerului Bulgariei, Hristo Stoicikov, care l-a acuzat pe seful UEFA, si de-asta a cerut suspendarea". Varianta lui Dragomir nu sta in picioare deoarece tot ieri, in aceeasi sedinta in care terenul Stelei a fost suspendat, echipei bulgare TSKA Sofia, acuzata de rasism pentru ca suporterii ei l-au fluierat pe Cisse la meciul cu Liverpool, i-a fost mentinuta amenda de 19.400 de euro si nu s-a trecut la sanctiuni mai drastice.

Cine a pirit-o pe Steaua?

Desi Gigi Becali a spus ca din cauza ziaristilor romani a fost suspendat terenul, ieri, presedintele Biroului european de informare a rromilor, Valeriu Nicolae, a recunoscut pentru ProTV ca el a informat UEFA de manifestarile rasiste ale suporterilor din Romania. "Eu am trimis la UEFA materialele care aratau cum in tribune sint afisate mesaje cu chipul lui Antonescu si Hitler si cele care faceau trimitere la tigani", a spus Nicolae.

PRECEDENTE

Lazio sanctionata de patru ori!

In fotbalul european s-au consemnat destule episoade similare in ultimii ani in Italia, Spania si Belgia, cei mai cunoscuti pentru manifestarile lor rasiste fiind fanii lui Lazio.

Italia
Lazio a fost de patru ori sanctionata pentru pancarte si insulte rasiste. De doua ori a trebuit sa joace fara spectatori. Dupa un derby cu AS Roma, in mai 2001, si recent, in urma meciului cu Partizan din grupele Cupei UEFA (25 noiembrie 2004). Forul european a decis ca Lazio sa joace cu portile inchise partida cu Tampere din Cupa Intertoto.

Spania
Real Madrid a fost amendata cu 9.780 de euro pentru sloganurile si saluturile naziste adresate de un grup de fani pe "Bernabeu" fata de jucatorii de culoare ai lui Leverkusen, la meciul din grupele Champions League din 23 noiembrie 2004.

Belgia
FC Bruges a fost sanctionata de UEFA cu amenda de 13.000 de euro pentru insulte rasiste fata de jucatorii celor de la Utrecht, intr-o partida din grupele Cupei UEFA, din 25 noiembrie 2004.