Spijkenisse. Joi, ora 19.20. Micutul orasel olandez si totodata gazda echipei nationale astepta, sub povara linistii si a bunului-simt, vizita delegatiei romanesti. Sosirea tricolorilor a fost ceva mai mult decat banal. Elevii lui Piturca au coborat din autocar si s-au grabit sa intre in hotel refuzand dialogul cu presa, implicit cu suporterii Romaniei care asteptau in tara vesti despre favoritii lor.

Primul roman aterizat la Skijpenissse a fost nimeni altul decat Dumitru Dragomir, insotit de Viorel Paunescu si de o pofta nebuna de a face spectacol. "Cine mai e si Makaay asta (n.r. atacantul Olandei, Roy Makaay) sa spuna ca Romania n-are nici o sansa in fata Olandei? Te pomenesti ca Makaay e de fapt oracolul din Rotterdam, asa cum sunt considerat eu oracolul din Balcesti", a sunat prima declaratie a lui Dragomir pe pamant batav.

"Daca pierdem nu mai avem nici o sansa, dar fotbalul te plesneste cand nu te astepti. Din pacate si un meci egal inseamna tot excluderea noastra din cursa pentru calificare", a continuat "Mitica", dupa care i-a sugerat selectionerului Piturca sa inceapa meciul cu Mutu si Mitea. "Nu ma duc la Amsterdam sa ma uit la femeile alea goale din vitrine pentru ca sunt batran, am nevasta si mai sta si Mircea Sandu cu geana pe mine", a incheiat seful LPF.

Dupa cateva minute, stransi in "bisericute", cu Pompiliu Stoica izolat si debutantul stefan Grigorie derutat de statutul de vedeta, trupa lui Piti a trecut val-vartej peste intrebarile ziaristilor veniti sa-i intampine, in timp ce Chivu a strigat din liftul hotelului: "Ia plecati ma, cu aparatele si cu camerele de aici!".

Doar Mutu a afisat parca o mina relaxata, certandu-l din priviri pe Cristi Chivu, cel care bruscase verbal presa. Daca selectionerul Victor Piturca a refuzat elegant dialogul cu presa, nu acelasi lucru s-a intamplat cu presedintele FRF, Mircea Sandu, sosit la putin timp dupa echipa nationala inghesuit intr-un microbuz. A coborat cocosat scarile masinii, si-a luat geamantanul si o cravata de culoare rosie, cumparata probabil in aeroportul din Amsterdam, a aruncat o privire urata ziaristilor si le-a transmis scurt: "Nu vreau sa mai vorbesc cu voi". Reactia lui Sandu i-a derutat pana si pe Dumitru Dragomir si Viorel Paunescu, prezenti in holul hotelului.

Asigurandu-se ca nu-l mai aude nici un jurnalist de afara, Mircea Sandu a dat apoi frau liber adevaratelor sentimente, pe care a tinut sa le imparta cu "Mitica": "Da-i in mortii ma-sii de ziaristi, ca scriu numai ce vor ei", a opinat nervos "dictatorul" de la FRF. Atentia ziaristilor s-a indreptat apoi spre un camion cu marfa romaneasca din care cativa oameni au descarcat zeci de baxuri de apa minerala si mai multe cutii de dimensiuni apreciabile, dar a caror utilizare n-am putut s-o descoperim. "Hai ba, nu mai faceti poze, ca nu sunt sticle de vin, e apa minerala", a strigat unul dintre romanii care descarcau marfa adusa din Romania.