Desi ministrul recunoaste ca proprietarii de monumente istorice apeleaza la tot felul de practici necurate de distrugere a imobilelor pentru a vinde terenurile la preturi exorbitante, de cateva mii de euro pe metru patrat, in luna aprilie, acesta a dat un ordin prin care permite declasarea de urgenta a monumentelor a caror “substanta a fost alterata grav sau in cazuri de colaps”. Adica, mai pe intelesul tuturor, a monumentelor care sunt intr-o stare avansata de degradare sau cazute la pamant, cu sau fara voia proprietarilor.

Or, asa cum ministrul stie foarte bine, proprietarii care doresc sa scape de un monument si nu il pot declasa fie il lasa in paragina pana se autodemoleaza, fie pe respectivul sit izbucneste un incendiu spontan care „altereaza foarte grav substanta” acestuia.

Ca un adevarat cunoscator al situatiei, Iorgulescu a dat exemplul de la Moara lui Assan, unde, in urma cu cateva luni, o parte din fosta fabrica de panificatie, monument istoric, a ars din temelii intr-un incendiu. „Focul a izbucnit din patru locuri, ceea ce nu cred ca a fost intamplator. Proprietarii vor sa vanda terenul si nu puteau fara sa scape de balast, in ghilimele”, a explicat ministrul.