Cele doua institutii de presa au fost decorate de Presedintie pentru profesionalism, promovarea libertatii de exprimare si pentru impartialitatea si constanta cu care au promovat valorile culturii si civilizatiei occidentale in Romania. Traian Basescu a inmanat medaliile directorului BBC Romania, Razvan Scortea, si directorului Radio Free Europe, Jeff Gedmin, aratand ca nu nu a dorit sa decoreze ziaristi, ci institutii de presa.

Intr-un scurt discurs, seful statului a aratat ca ambele posturi de radio s-au implicat dupa cel de-al doilea razboi mondial "intr-o batalie cumplita, cea pentru adevar". "Anii dupa cel de-al doilea razboi mondial au insemnat pentru cele doua posturi de radio batalia pentru a transmite romanilor adevarurile despre ce se intampla in tara lor, adesea intr-o lupta extrem de nedreapta cu o propaganda in care se investea enorm, o propaganda a carei eficienta mai are si azi reminiscente in atitudini, in pozitii si modalitati de functionare ale unor institutii ale statului roman", a declarat Traian Basescu.

El a marturisit ca, la inchiderea celor doua sectii (pe 31 iulie este ultima zi de emisie, n.r.), este marcat de sentimente contradictorii. "Ma incearca sentimente contradictorii, unul de bucurie ca nu mai emiteti pentru ca acesta este semnul ca statele care au finantat functionarea acestor posturi recunosc ca in Romania s-a instaurat democratia. (...) Am si un sentiment de regret pentru ca din media romaneasca dispar doua etaloane de profesionalism, respect pentru adevar, de neimplicare in campanii murdare, de corectitudine jurnalistica", a adaugat seful statului.

Presedintele a mai spus despre cele doua institutii de presa ca au incercat "sa creeze acea fereastra prin care romanii sa poata privi la propriul lor adevar", ca au furnizat idei despre valori si ca au dat imboldul necesar pentru a genera reactia romanilor din 1989. Traian Basescu a mai declarat ca decorarea celor doua posturi este "mult prea putin, dar este semnul maxim pe care statul roman putea sa le acorde a doua institutii". Basescu le-a multumit totodata si celor doua guverne care au finantat posturile, cel al Marii Britanii si al SUA, reprezentate de altfel la ceremonie de ambasadorii Robin Barnett si Nicholas Taubman.

La ceremonie au participat fostii jurnalisti ai celor doua radiouri, printre cei mai cunoscuti numarandu-se Emil Hurezeanu, Traian Ungureanu, Rodica Culcer, Oana Lungescu. Printre cei care au mai fost prezenti si care au lucrat inainte la cele doua institutii, dar care si-au schimbat profesia s-a mai numarat si Claudiu Secasiu, actualemente membru CNSAS. Si actualul purtator de cuvant de la Cotroceni, Valeriu Turcan, a lucrat pentru o perioada la BBC, nici el lipsind de la ceremonie, participand insa ca oficial al Presedintiei.

Ca fapt divers, presedintele a amuzat audienta intrucat a scapat din mana diploma care se acorda odata cu medalia si pe care trebuia sa i-o inmaneze lui Razvan Scortea. Dupa ce s-a aplecat pentru a o recupera de pe jos, Basescu a scapat-o din nou, cei prezenti izbucnind in ras si in aplauze. Avand prezenta de spirit, si presedintele a ras la acest incident.