Romania este amintita chiar in sectiunea introductiva a Raportului anual privind traficul de persoane la nivel mondial.
Introducerea prezinta pe scurt cazul unei romance de 19 ani careia un cetatean britanic i-a promis ca o va angaja ca menajera.

Ajunsa in Marea Britanie, tanara a fost fortata sa se prostitueze, i-au fost confiscate actele si a fost tratata cu brutalitate.

Raportul Ministerului american de Externe descrie Romania ca o tara sursa, tara de tranzit si tara de destinatie a traficului de persoane atat in scopul exploatarii sexuale cat si a muncii fortate.
Femei, barbati sau copii sunt traficati in tari ca Italia, Spania, Elvetia, Grecia, Germania sau Israel unde sunt pusi sa munceasca fortat in agricultura, constructii sau in industria hoteliera.
Conform raportului, anul trecut autoritatile romane au investigat 232 de cazuri de trafic de persoane, in crestere fata de cele 61 de cazuri investigate in 2006.

Cu toate acestea, anul trecut au fost pronuntate 188 de condamnari pentru trafic de persoane, cu un singur caz mai mult fata de anul 2006.

Romania este insa si tara de destinatie pentru traficul de persoane.
Raportul subliniaza ca femei din Republica Moldova, Rusia sau Ucraina ajung sa fie exploatate sexual in Romania.
La capitolul recomandari, Raportul Ministerului american de Externe cere autoritatilor romane sa trateze mai atent fenomenul in crestere, mai ales dupa aderarea la Uniunea Europeana, a traficului de persoane pentru munca fortata.
Raportul recomanda si eforturi mai mari in descoperirea si pedepsirea persoanelor oficiale care sunt complice la acest gen de trafic.