Aproximativ 3.100.000 de euro. Aceasta este paguba calculata de politistii bucuresteni, la finalul anchetei incepute anul trecut, in cazul mega-escrocheriei de tip „Caritas“ derulata sub umbrela Allianz-Tiriac.

Cel putin pentru moment, anchetatorii au stabilit ca „pionul“ principal al intregii afaceri este o bucuresteanca, consultant financiar la celebra societate de asigurari, care, in doar cateva luni, a reusit sa insele 120 de clienti - majoritatea directori ai unor banci si mari companii din Romania. Ea si-a ispitit victimele cu polite de asigurari de viata sub titulatura „VIP“, garantandu-le profituri fabuloase care ajungeau, intr-un an, si la 200% din valoarea investitiei in euro.

„Practic, consultantul vindea un produs care nu a existat niciodata in oferta Allianz si, odata cu el, iluzia imbogatirii peste noapte. Le oferea clientilor valori de randament de la 103% sau chiar 200% pe an, la 35% pe zi. Desi este vorba despre oameni pregatiti in domeniul finantelor, majoritatea pagubitilor nici macar nu au citit contractele inainte de a le semna. S-au lasat dusi de nas de profiturile impresionante care le-ar fi putut intra in buzunar, ajungand chiar sa-si suplimenteze, de la o zi la alta, valoarea politelor cu zeci de mii de euro“, au explicat specialistii.

Afacere tinuta o luna sub pres la Allianz
„Desi conducerea societatii de asigurari a descoperit frauda in august anul trecut, o plangere penala a fost formulata abia spre finele lunii septembrie. Motivul: la inceput s-au limitat sa plateasca daunele catorva reclamanti. Cand au vazut ca numarul acestora creste de la o zi alta, oficialii Allianz au dechis mai intai o ancheta interna. Abia cand au realizat ca prejudiciul total, adus atat clientilor, cat si societatii depas este 3.000.000 de euro si ca nu-si permit sa-l mai treaca sub tacere, au decis sa sesizeze politia“, au precizat surse judiciare.