Lui Dan Patzelt, cameraman Pro TV, i-a venit ideea sa mute lupta cu hotii pe internet, construind ingeniosul site www.obiectepierdutesaufurate.ro. Totul a pornit de la filmarile pentru o telenovela. Un trepadus de pe platou s-a oferit sa-i vanda o camera video profesionala la pret de chilipir, explicand ca o are de la un amic care i-a lasat-o in contul unei datorii: „Camera costa 3.000 euro si el mi-o dadea sub 1.000. M-am gandit ca e ceva necurat la mijloc si ca sigur e furata din moment ce mi-o da atat de ieftin.

Am luat seria camerei, m-am dus la internet si am dat un search pe google sa vad daca e declarata furata. N-am gasit nimic”. Ispita a fost mare, asa ca Dan a cumparat camera video, dar constiinta il mustra. Atunci s-a gandit sa faca un site unde pagubitii pot introduce seria de fabricatie a obiectului furat: „Atunci cand ti se fura telefonul mobil, de exemplu, te duci acasa, te uiti in certificatul de garantie pe care de regula il tii la pastrare, postezi seria pe site si orice cumparator cu constiinta, atunci cand i se propune sa cumpere un obiect de ocazie, ii poate verifica seria pe internet, sa stie daca e furat sau nu”.

Initiativa lui Dan se doreste a fi complementara activitatii politistilor de la furturi, care, de obicei, ocupati cu vanatoarea pestilor mari, neglijeaza hotiile mici: „Daca va uitati pe site-ul politiei la obiecte furate, veti vedea masini, motociclete si scutere. Politia fiind coplesita de numarul de cazuri de furturi, lasa la urma obiectele de valoare mica, cum ar fi aparatele foto sau bijuteriile. La fel e si cu tablourile. Daca e tablou de patrimoniu, hai ca poate ti-l mai cauta, dar daca-i pictura unui anonim, nu se agita nimeni sa-i dea de urma”.