Adipocitele sunt celulele specializate in stocarea lipidelor, iar potrivit cercetatorilor suedezi, numarul acestora este definitivat in copilarie si ramane constant pe tot parcursul vietii. De asemenea, 10% din aceste celule se reinnoiesc anual. “Numarul total al celulelor adipoase din organism este stabil, productia de celule noi fiind contrabalansata de disparitia unui numar egal de celule, care mor”, a subliniat Peter Arner, coautor al studiului.

Din acest motiv, o reducere importanta a greutatii corporale la vârsta adulta contribuie doar la scaderea masei celulelor, pe care noile adipocite si-o recâstiga rapid. Cercetatorii au constatat si ca adipocitele încep sa se dezvolte mai devreme la persoanele obeze (în jurul vârstei de 2 ani) decât la persoanele cu greutate normala (în jurul vârstei de 5 - 6 ani). Cresterea celulelor este de doua ori mai rapi
da la persoanele obeze, în schimb procesul dureaza mai putin (16 ani si jumatate fata de 18 ani si jumatate) la persoanele cu greutate normala.

“Nevoia de alimente se calculeaza pentru 24 ore atat pentru adulti, cat si in cazul copiilor. Pentru a tine sub control greutatea celor mici, unii parinti fac greseala fundamentala de a le da multa mancare o data pentru a reduce numarul meselor. Singurul rezultat este ca acestora li se va face foame si vor manca mult mai mult”, ne-a declarat medicul nutritionist Julieta Cristescu.