Binisor peste jumatate din cetatenii septetului de tari cele mai industrializate spun ca viteza de crestere a globalizarii e prea mare.
Asta nu dupa globalizarea avant la lettre prin deschiderea pietelor coloniale pentru exporturile occidentale, ci dupa multimea de joburi, tot mai calificate, care migreaza din Marea Britanie sau Japonia catre India si China. Invers, multi dintre locuitorii statelor in curs de dezvoltare se roaga ca globalizarea sa se grabeasca, in ideea ca ar reduce inegalitatile din tarile lor – asa se spera in Filipine, Mexic, Indonezia, Brazilia sau Kenya.
Chit ca delocalizarile aduc foarte mari beneficii multor companii occidentale, cetatenii statelor cu economii dezvoltate sunt cei mai preocupati de felul in care globalizarea imparte beneficiile si poverile – de pilda, intre Bengalore si Detroit. Doar locuitorii oraselor din China, unde cresterea economica este mult peste media de 10% pe an a tarii, considera ca globalizarea se petrece echitabil – uitand de zonele rurale ale Republicii Populare, din care provin.
Nu in ultimul rand, sondajul BBC a descoperit un adanc pesimism economic chiar in statele cele mai bogate, si asta inca dinainte sa fi izbucnit actuala criza financiara: 22% din americani simt ca se bucura de conditii economice tot mai bune, in timp ce 78% considera ca acestea se prabusesc; similar in Franta sau Japonia. Optimistii traiesc in fenomenala China ori in Rusia, Canada, Australia si Emirate – tarile care beneficiaza de scumpirea globala a materiilor prime.