Apelurile telefonice ale romanilor si accesarile site-urilor web vor fi stocate pentru a putea fi examinate de Politie, Procuratura, SRI si SIE in scopul depistarii infractorilor, potrivit unui proiect de lege aprobat de Guvern.

Operatorii de telefonie si de comunicatii electronice vor fi obligati, potrivit deciziei Guvernului, sa retina anumite date generate sau prelucrate in cadrul activitatii lor, pentru a le pune la dispozitia autoritatilor specializate in descoperirea si urmarirea infractiunilor. Actul normativ adoptat armonizeaza legislatia nationala cu directivele europene antiterorism.

Datele vor fi retinute timp de 12 luni de la momentul efectuarii apelului in bazele de date ale operatorilor; dupa acest interval, ele vor fi distruse prin "proceduri ireversibile". Datele respective se refera, printre altele, la identificarea orei, duratei, tipului, sursei si destinatiei mesajului transmis. In functie de furnizorul de retea de comunicatie (telefonie fixa sau mobila, Internet), vor fi retinute numarul de telefon al apelantului, numele si adresa abonatului sau ale utilizatorului inregistrat, respectiv adresa Internet Protocol (IP). Nu vor putea fi retinute in bazele de date ale operatorilor continuturi ale comunicarilor telefonice sau informatii consultate pe Internet.

Guvernul a mai stabilit ca autoritatile competente, care pot consulta aceste date, respectiv Ministerul de Interne, Ministerul Public, Serviciul Roman de Informatii si Serviciul de Informatii Externe, vor colecta si transmite un raport semestrial catre Ministerul Comunicatiilor, in care vor sintetiza cazurile solutionate la nivel de institutie. Comunicatiile vor raporta mai departe, catre Comisia Europeana, statisticile elaborate in baza acestor raportari.