Afectiunile cardiovasculare nu mai reprezinta principalul inamic al sanatatii romanilor. Mai nou, bolile care ne macina sunt ciroza hepatica si cancerul digestiv. Potrivit statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Romania ocupa unul dintre primele locuri la numarul de bolnavi cu afectiuni hepatice severe.

„Peste doua milioane de romani au hepatita B sau C, iar bolile digestive reprezinta prima cauza de internare in spitale", a declarat prof. Carol Stanciu, presedintele Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologice (SRGH).

"Ciroza hepatica este o boala cu complicatii severe, care reprezinta stadiul evolutiv al hepatitelor cronice, virala sau alcoolica. Ea se poate instala chiar si dupa 20 de ani de la infectia cu virusul hepatic. Singurul simptom al bolii ar fi oboseala exagerata, o stare ce impune neaparat un control medical care sa evalueze valorile transaminazelor.

Identificarea infectiei virale permite efectuarea unui tratament care ofera sanse in cel putin jumatate din cazuri", a explicat prof. Carol Stanciu. Ultimele statistici ale OMS arata ca, din cele aproximativ 12 milioane de persoane diagnosticate cu hepatita C in Europa, aproape 10 la suta sunt din Romania. Potrivit aceleiasi surse, un loc fruntas ocupam si la numarul de decese cauzate de bolile hepatice.

Tinerii, campioni la hepatita alcoolica

Medicul Carol Stanciu s-a aratat ingrijorat de cresterea numarului tinerilor diagnosticati cu hepatita alcoolica. "Spre deosebire de anii trecuti, acum foarte multi liceeni isi permit sa-si cumpere alcool si sa bea fara masura. In opinia mea, alcoolul este singurul drog legalizat, caruia i se face in continuare publicitate", ne-a spus prof. Stanciu. In timp ce tratamentul unui bolnav cu hepatita B costa in jur de 1.800 de lei, al unuia cu hepatita C poate ajunge si la 100.000 de lei. Potrivit specialistilor, costurile tratamentului sunt suportate integral de stat, in baza unui dosar aprobat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.