Desi intre ei exista un mare numar de infractori periculosi, marea majoritate se dedica micii delincvente care, desi nu este grava, starneste sentimentul de nesiguranta in randul populatiei.

Guvernul roman este perfect constient de problema nesigurantei pe care o presupune pentru Spania prezenta acestor indivizi si tocmai de aceea colaboreaza "cu maxima intensitate" cu fortele spaniole de securitate care, la randul lor, recunosc 'efortul si interesul' colegilor lor pentru a aborda problema. Exista un schimb reciproc de investigatii privind grupurile mafiote din Romania care opereaza aici', cum s-a vazut in recenta misiune mixta denumita "Braila".
Aceasta cooperare este cu atat mai necesara cu cat, de la 1 ianuarie anul trecut, Romania a aderat la Uniunea Europeana, fapt ce presupune libera circulatie a cetatenilor tarilor membre si, prin urmare, o mai mare facilitate de miscare pentru grupurile criminale. Guvernul roman este constient de aceasta si de imaginea proasta pe care o presupun pentru tara operarea acestor grupuri in afara frontierelor sale, motiv pentru care s-a angajat in combaterea lor, comenteaza ziarul spaniol.

Surse ale Ambasadei romane din Spania adauga si alte date. In timp ce in 2006, au fost arestati in total 28.839 de romani pe teritoriul spaniol, anul trecut cifra a scazut la 11.346 de arestari.