Adus pe lume cu forcepsul, Andrei Tudose a ramas orb la cateva zile de la nasterea sa, in maternitatea Spitalului Elias din Capitala, acum sase luni si jumatate. Cauza? Parintii spun ca ar fi vorba de o infectie cu o bacterie (pseudomonas) pe care copilul a luat-o din spital. Medicii refuza sa comenteze cazul.

Alice Tudose, mama lui Andrei, este din Buzau. Ea a ales sa nasca "in conditii bune", la maternitatea Elias din Bucuresti. Increzatoare in spitalul fostei nomenclaturi comuniste, femeia a imprumutat peste 3.000 de lei de la o banca, pentru a fi tratata cum se cuvine. "Contractiile au inceput in a 33-a saptamana de sarcina. Dr. Alexandru Filipescu, la care am ajuns printr-o cunostinta, a hotarat sa ma interneze. Mi-a administrat antibiotic timp de sapte zile. Am stat la pat trei saptamani", povesteste Alice Tudose.

Extras cu forcepsul, pe muteste

„In data de 12 mai, la ora 3 dimineata, mi s-a rupt apa. Medicul a venit abia la ora 11.00 si m-a trimis la anestezie", continua mama. Sambata, 12 mai 2007, ora 17.00. "Medicul mi-a spus sa ma urc pe masa si sa imping copilul afara. Nu am avut puterea sa o fac. Atunci, mi l-au scos cu forcepsul. Nu mi-am auzit copilul plangand. I-au pus masca de oxigen si l-au dus la terapie intensiva.

" Potrivit lui Alice Tudose, "neonatologul Simona Constantinescu ne-a zis ca baiatul e bine, desi analizele nu erau in regula. L-au tinut la terapie intensiva, sub tratament cu antibiotic". In a treia zi, Andrei a refuzat mancarea si a plans continuu, pana a ramas fara respiratie. Tot in aceeasi zi, mama a observat ca irisul ochiului drept s-a colorat in galben.

Dupa mai bine de o saptamana, s-a descoperit problema copilului: infectia cu bacteria pseudomonas. "Initial, nu au vrut sa-mi spuna despre ce este vorba. Dupa ce i-am amenintat cu scandalul in presa, dr. Simona Constantinescu mi-a scris pe un bilet numele bacteriei." "Neonatologul mi-a zis ca eu i-am transmis infectia copilului. Era normal sa-i cer o explicatie doctorului Filipescu. Am stat in spital trei saptamani inainte sa nasc si mi s-au facut diverse investigatii. Cum de nu mi-au descoperit o eventuala infectie?"

Inca un bebelus cu pseudomonas

Coincidenta sau nu, la cateva zile dupa nasterea lui Andrei Tudose, in aceeasi maternitate, un alt baietel a dezvoltat o infectie la lichidul cefalorahidian (care inconjoara creierul si maduva spinarii) din cauza aceleiasi bacterii. "Cu toate ca aveau regulamentul la vedere, asistentele 'uitau>> sa se spele pe maini. Trebuia sa le reamintesc eu sa o faca.