Meseria de tehnician de comert international este una noua pentru romani, dar la mare cautare in toata Europa. Una dintre institutiile care formeaza astfel de profesionisti este Scoala Comerciala „Nicolae Kretzulescu" din Bucuresti. Principalii parteneri in acest program de formare profesionala sunt francezii.
28 de elevi au inceput in aceasta toamna cursurile postliceale ale Scolii Superioare Comerciale „Nicolae Kretzulescu" din Bucuresti.

Ei se vor pregati timp de doi ani pentru a deveni tehnicieni in comertul international, o specializare noua pe piata muncii din Romania, dar foarte ceruta atat la noi, cat si in celelalte tari europene. Cursurile includ discipline legate de importul si exportul marfurilor, tehnologia informatiei, comunicare si lucru in echipa, dar si engleza si franceza.

Teoria este dublata de pregatirea practica, care dureaza trei saptamani pe an. La final, absolventii ar trebui sa stie sa pregateasca si sa desfasoare un proces de vanzare ce implica agenti nationali si internationali, sa analizeze furnizorii de servicii si sa controleze calitatea acestora, sa comunice eficient si convingator.

Ce cuprinde fisa postului

Directorul Scolii Superioare Comerciale, Mirela Dinescu, a explicat ca a primit semnale de pe piata muncii ca acest gen de profesie va fi una de viitor: „La aceasta ora, cererea nu e palpabila pe piata, dar se simte nevoia de a califica viitori specialisti pe acest gen de activitate".

Un tehnician de comert international este persoana care vinde si cumpara pe piata internationala, care dezvolta contacte cu parteneri externi, care stapaneste foarte bine arta negocierii si care are abilitatea de a convinge partenerii sa vanda sau sau sa cumpere la preturi justificate de calitatea produsului sau serviciului respectiv.

Prof. Mirela Dinescu a precizat ca, desi aceasta meserie este putin cunoscuta, Scoala „N. Kretzulescu" a primit numeroase cereri de la agentii economici, dornici sa primeasca cursanti in stagii de practica de la clasa postliceala de tehnicieni in comert international.

Directorul spune ca mai are inca de luptat cu mentalitatile absolventilor de liceu, care nu prea vad avantajul frecventarii unei formari profesionale tip postliceal: „Ei cred ca e mai bine sa urmezi o facultate de trei ani decat o scoala postliceala de doi ani".