Garantiile si siguranta oferite, nivelul dobanzilor si marimea comisioanelor reprezinta principalele criterii avute in vedere de romani la alegerea unei banci. Cu toate acestea, pentru marea majoritate a conationalilor nostri, cea mai sigura forma de economisire o reprezinta investitia imobiliara, in timp ce o buna parte continua sa-si tina banii „la ciorap".

Desi toate datele statistice arata o crestere a nivelului de trai, aproape jumatate dintre romani, respectiv 44%, nu reusesc sa economiseasca niciodata, iar atunci cand o fac pun deoparte sume mici sau o fac cu mari sacrificii. Astfel, potrivit unui sondaj comandat de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDS), doar 2% din romani declara ca-si permit sa puna ceva deoparte, fara restrangeri la alte cheltuieli, alti 37% declarand ca reusesc acest lucru, dar cu „multe si foarte multe restrangeri".

Procentul celor care economisesc efectiv pentru a demara o afacere este de numai 0,3%. Din categoria celor care reusesc sa economiseasca, aproape jumatate pun deoparte maximum 100 de lei, in timp ce doar 5% se pot lauda ca au economisit peste 500 de lei lunar.

Fata de anul trecut, pentru 59% din repondentii studiului, capacitatea de a economisi a ramas aproximativ egala cu cea de anul trecut, pentru 17% fiind insa mai mare. Preferintele de economisire vizeaza leul in proportie de 86%, euro - 8% si dolarul - 1%, fiind de remarcat faptul ca pe masura ce perioada de economisire preferata se majoreaza, creste si tendinta de a economisi in alte valute. Datele sunt confirmate si de analiza instrumentelor financiare utilizate de romani in ultimul an, cand principala forma de economisire, folosita de o treime dintre repondenti, a fost pastrarea banilor in casa.