"Vom face cunoscut forurilor europene si Internationalei Educatiei incalcarile grave ale regulilor si legislatiei parteneriatului social de catre un guvern care, pretinzandu-se liberal, a reinstaurat de fapt practicile comuniste cele mai odioase", se arata intr-un comunicat de presa, remis NewsIn.

Un alt motiv legat de declansarea conflictului de munca este refuzul Guvernului de a raspunde favorabil solicitarilor repetate ale FEN cu privire la negocierea majorarilor salariale pentru anul 2008, inainte de aprobarea bugetului. De asemenea, Guvernul ar trebui sa respecte hotararea judecatoreasca a Curtii de Apel Bucuresti, in vederea identificarii fondurilor necesare pentru asigurarea salariului minim de 880 de lei garantat prin Contractul Colectiv de munca unic la nivel national 2007-2010, pentru personalul din invatamant aflat pe functii sau posturi care necesita studii superioare.

Sindicalistii mai cer asigurea fondurilor necesare pentru ca majorarea suplimentara de 10%, acordata pentru personalul didactic cu gradul I, sa fie aplicata pentru intreg personalul didactic de predare.
Potrivit programului stabilit de organizatiile teritoriale, in fiecare zi a saptamanii se vor organiza proteste la nivel judetean. „Sindicatele afiliate FEN au luat aceasta hotarare pentru a nu perturba foarte mult orarul la clase. Speram ca ministrul Adomnitei sa inteleaga demersul nostru si sa nu ne oblige sa ajungem la proteste nationale”, a declarat presedintele FEN, Catalin Croitoru.

Programul protestelor prevde greva de avertisment astazi, intre orele 12.00 si 14.00, a membrilor Sindicatului Invatamantului Preuniversitar Sibiu. In saptamana 12 - 18 noiembrie, protestele continua cu grve de avertisment, marti, la Caras Severin, miercuri, la Galati; joi, greva de avertisment la Satu Mare, iar vineri, greva la Timis.