In 1995, la initiativa unui grup de oameni de cultura, printre care si actorul Marcel Iures, astazi director, in spatiul teatral al Bucurestiului a aparut o noua scena, in subsolul unui imobil de pe Calea Victoriei. Trei ani mai tarziu, pe 24 septembrie 1998, spatiul din Calea Victoriei nr.126 a fost inaugurat cu premiera spectacolului "Cetatea Soarelui" dupa Tommasso Campanella, in scenariul si regia lui Mihai Maniutiu. "Cetatea..." l-a adus in fata publicului bucurestean pe Marcel Iures si a fost doar primul spectacol de mare succes din istoria noului teatru. De-atunci i-au urmat multe altele. Frumoasa utopie a lui Campanella s-a dovedit a fi o alegere minunata pentru un teatru... deloc utopic, care a devenit, in timp, unul dintre reperele lumii culturale din Bucuresti si nu numai.

"E greu sa spui in cuvinte frumoasa poveste a Teatrului ACT, a salii cu 107 locuri din Calea Victoriei, de la numarul 126. In cifre, 9 ani de Teatru ACT inseamna: 45 de premiere, 11 turnee in tara, 43 de invitatii onorate la festivaluri nationale, 19 spectacole-lectura in cadrul programului <<ACTul Lecturii>>, care au facut cunoscute texte noi (sase dintre ele au fost ulterior produse ca spectacole pe scene profesioniste din Bucuresti si din tara), zeci de mii de spectatori si sute de spectacole (numai de la inceputul anului la ACT au avut loc 82 de reprezentatii de teatru), sute de mii de ore de munca pentru inimoasa echipa a teatrului.

Ne dorim ca aceasta intalnire de azi, din cadrul conferintelor Festivalului National de Teatru care ne-a acordat in aceasta editie un modul special dedicat spectacolelor noastre (si celor noi, dar si celor mai putin noi) sa fie o repetitie generala inaintea evenimentului de anul viitor, cand dorim sa marcam cu fast 10 ani de teatru.

De anul trecut, ACT inseamna si seri de muzica, la inceputul lunii decembrie avand loc a doua editie a Festivalului de muzica <<Concertul de la ora 19.00>>.