Elevii, in special cei din anii terminali, se plang ca stau prea mult timp la scoala. Profesorii le dau dreptate, dar nu-i pot ajuta. Au de urmat un plan-cadru pentru care dau socoteala inspectorilor de specialitate.
Expertii in educatie sustin la randul lor ca nu atat timpul petrecut la scoala ii extenueaza pe elevi, ci faptul ca li se vara pe gat o cantitate prea mare de materie pe care ei nu sunt in stare sa o digere.

Directorul Autoritatii de Sanatate Publica Mures, dr. Silviu Morariu, considera ca elevii din judetul sau sunt surmenati din cauza orarului foarte incarcat. „Cei de la Inspectoratul Scolar inca se joaca, desi am discutat clar ca sa nu-i mai lase pe copii sa invete de la ora 7.00 dimineata", a spus dr. Morariu.

Potrivit Ordinului Ministerului Sanatatii nr. 1955/1995, sunt stabilite o serie de norme de igiena in scoli si stabileste numarul maxim de ore. „Elevii clasei I pot petrece la scoala 3-4 ore, clasele II-IV, patru ore, elevii de la gimnaziu, clasele V-VIII, 4-5 ore, iar cei de la liceu, 5-6 ore", a spus dr. Morariu.

Acesta a precizat ca acest ordin nu a fost respectat niciodata de la emitere si ca s-a ajuns ca „orarul sa frizeze absurdul".

Gabriela Paicu, psiholog la Centrul de Asistenta si Resurse Educationale, este si ea de parere ca in invatamantul primar copiii nu ar trebui sa stea mai mult de patru ore pe zi la scoala. La gimnaziu, cinci ore sunt suficiente, iar la liceu ea a recomandat un maximum de sase ore zilnic. „Peste aceste limite, elevii nu se mai pot concentra", a spus psihologul.