Pretul maltului s-a dublat in mai putin de un an, ajungand de la 270 euro/tona in 2006 la 570 euro/tona in aceasta toamna, comenteaza ziaristii de la Adevarul.
Recolta slaba de orz inregistrata in toata Europa si cererea in continua crestere de malt au avut ca efect o majorare semnificativa a preturilor de livrare pentru acest ingredient. Rezultatul: berea se va scumpi cu aproximativ 25%, pentru ca maltul reprezinta un sfert din costuri, iar pretul acestuia s-a dublat.
Dupa producatorii de carne, lapte, paine si alimente de baza, a venit si randul berarilor sa ne aduca vestea proasta a scumpirilor. Ei sunt presati in primul rand de cresterea costurilor de achizitie a principalului ingredient, maltul (obtinut din orz), al carui pret a cunoscut o majorare fara precedent.
Adevarul comenteaza in acelasi timp, faptul ca berea este cea mai populara bautura de pe piata fapt ce i-ar putea afecta pe consumatorii acestui produs.
In primul semestru din 2007, in Romania s-au vandut (si baut) 9,4 milioane de hectolitri de bere, in timp ce resterea anuala a consumului, este mai mare de 20% .Consumul pe cap de locuitor, in 2007, este estimat la peste 80 de litri/persoana/an.
In ultimii 10 ani, piata romaneasca a berii s-a dublat, a mai mentionat de asemenea Adevarul.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Berea se va scumpi cu 25%.