Nowosielski - "Maica Domnului Hodeghetria" (ulei pe panza, 1968), Biserica ortodoxa cu hramul Adormirea Fecioarei Maria din Cracovia ; "Maica Domnului Hodeghetria" (tempera pe lemn, sec. al XVI-lea), Muzeul National Lvov

Realizata de Galeria de Arta "Castelul Principilor" din Walbrzych (Polonia), expozitia gandita de artistul Michal Bogucki vizeaza tema icoanei prezentata intr-un mod novator, cu evidentierea unor premise comune tematice si teologice, din epoca Bizantului pana in prezent. Gazduita de ieri de catre Muzeul National Cotroceni, expozitia "Tabloul, ce nu de om fu plasmuit. Icoanele lui Jerzy Nowosielski si arhetipuri", organizata de Institutul Polonez sub patronajul Presedintiei, va ramane deschisa pana pe 10 noiembrie.

"A vrut sa prezentam un singur drum, pentru noi, insa, foarte important: cel care porneste din Kiev, strabatand Ucraina si ajungand in Polonia. Pentru noi, mostenitorii ortodoxiei pe pamantul fostei Republici - teritoriu unde s-au intalnit culturile crestine rasariteana si apuseana - e un drum foarte important. Pe acest drum s-a nascut si creatia lui Jerzy Nowosielski. In povestea noastra omitem cu buna stiinta icoanele rusesti, bulgaresti, sarbesti sau gruzine, precum si icoanele din multe alte centre, fara sa negam insa frumusetea lor. In expozitie prezentam mozaicuri si fresce de la Kiev, icoane ale scolii din Volniia, cu influente grecesti foarte puternice, icoane din atelierele galitiene si icoane rutene.