Virozele respiratorii si complicatiile lor s-au inmultit, in consecinta si numarul spitalelor din tara in care s-a instituit carantina. Este vorba de majoritatea unitatilor medicale cu paturi din Caras Severin, Dolj, Iasi, Bucuresti, Buzau, Prahova, Mehedinti, Constanta, Teleorman, Mures, Vrancea, Arad si Braila. La sfirsitul saptaminii trecute, Institutul National de Cercetare "Cantacuzino" a confirmat existenta unei tulpini de virus gripal la un pacient in virsta de 9 ani din Constanta. Numai in ultima saptamina, laboratorul de referinta din cadrul Institutului Cantacuzino a izolat 33 de tulpini de virus gripal in mai multe judete.

Carantina in spitalele din Mehedinti si Arad

"Am fost obligati sa intrerupem si programul saptaminal de vizite in toate cele sase spitale din judet, in care s-au inregistrat peste 100 de internari. De asemenea, am interzis externarile pentru bolnavii care doreau sa mearga acasa la sfirsit de saptamina. Numarul persoanelor contaminate cu gripa este in crestere, motiv pentru care trebuie sa mentinem, in continuare, starea de carantina", a declarat purtatorul de cuvint al Directiei de Sanatate Publica Mehedinti, Bogdan Stolica.

Potrivit specialistilor din cadrul Directiei de Sanatate Publica Arad, epidemiile au aparut cu o intirziere de doua luni, in mod obisnuit asemenea cresteri importante ale numarului de imbolnaviri inregistrindu-se in luna decembrie. "In acest an, numarul imbolnavirilor de gripa a fost de 4,52 ori mai mare decit cel asteptat, cel al virozelor respiratorii de 3,34 ori mai mare, in vreme ce numarul de pneumonii si bronhopneumonii a fost de aproape trei ori mai ridicat decit cel prognozat", a calculat dr. Dana Negru, medic specialist in cadrul DSP Arad.

Specialistii recomanda evitarea locurilor aglomerate, igiena riguroasa, precum si vitaminizarea. La primele simptome de gripa, mergeti la medic, respectiv febra de 39 de grade Celsius si peste, cefalee, astenie, dureri musculare, tuse, faringite, varsaturi. Specialistii Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile au concluzionat, in urma unor analize de specialitate, ca pina acum activitatea gripala are o intensitate medie. •