Creatura umana miniaturala botezata “hobbit”, ale carei fosile au fost descoperite in 2003 si care a impartit planeta cu noi pina acum 13.000 de ani, a stirnit o indelunga si aprinsa dezbatere in rindul oamenilor de stiinta: apartine ea unei rase de “mini-oameni” sau a fost pur si simplu “unul de-ai nostri”, dar cu o dezvoltare insuficienta a creierului?

Acum, cercetatorii au analizat oasele incheieturii de la mina “hobbitului” si au observat mari diferente dintre acestea si cele ale omului “modern” sau ale echivalentilor sai neanderthalieni, informeaza “The Guardian”. Pe de alta parte, au iesit in evidenta similaritati cu specii mai vechi de oameni si primate din ziua de azi, precum cimpanzei si gorile. Astfel, potrivit cercetatorilor, nu sta in picioare ideea ca Homo floresiensis (numele stiintific al “hobbitului”) a fost o fiinta umana “normala”, suferind de microcefalie sau de o forma de piticism. Fosila este remarcabila pentru locul in care a fost gasita si perioada in care ar fi trait. Se pare ca Homo floresiensis a trait alaturi de oamenii “moderni” acum 13.000 de ani, dar la peste 15.000 de ani dupa disparitia neanderthalienilor si la peste 14.000 de ani dupa ce oamenii “moderni” s-au dezvoltat in Africa.

Pentru unii, insa, aceasta interpretare este inca incredibila. Robert Martin, de la Field Museum din Chicago, argumenta anul trecut ca creierul “hobbitului”, de marimea unui grepfrut, este pur si simplu prea mic in comparatie cu corpul sau pentru a intra intr-o specie umana la scara mica. Totodata, completa el, uneltele gasite alaturi de fosile erau mult prea avansate pentru o creatura cu un creier de dimensiuni atit de reduse.