Comisarul european pentru Drepturile Omului din cadrul Consiliului Europei, Thomas Hammarberg, a recomandat Romaniei infiintarea Avocatului Copilului (AC), ca o forma independenta de control al respectarii drepturilor copilului. Propunerea lansata vineri de oficialul UE in cadrul unei dezbateri organizate de Fundatia “Salvati Copiii” vine dupa o alta recomandare a Comitetului Natiunilor Unite, ce dateaza din 2003, care insa nu a fost pusa in aplicare. Hammarberg a sustinut ca aceasta institutie trebuie sa fie independenta si separata, in conditiile in care in cadrul Avocatului Poporului exista un departament care se ocupa atit de copii, cit si de drepturile familiei, ale tinerilor, ale pensionarilor si ale persoanelor cu handicap.

“Trebuie sa existe claritate in sistem precum si resurse, pentru ca aceasta institutie sa fie ceva real, nu doar un nume in ziar sau un oficiu postal. Cei responsabili trebuie sa iasa afara, nu e suficient sa stea in birou sa astepte telefoane. Trebuie sa mearga in scoli sau la institutii pentru a cauta copiii”, a explicat comisarul european. Deocamdata, se vehiculeaza doua modele care ar putea fi aplicate in Romania, fie o institutie de sine statatoare, fie un departament al unei institutii nationale privind drepturile omului.

“Cel mai bun model pentru Romania si cel mai usor de implementat ar fi reorganizarea interna a Avocatului Poporului, astfel incit unul dintre deputati (denumirea celor care lucreaza in cadrul Avocatului Poporului - n.red.) sa fie numit de Parlament Avocat al Copilului si sa-i fie atribuit un corp de experti care sa fie specializati in problema copiilor”, a declarat Gabriela Alexandrescu, presedintele “Salvati Copiii”, ONG care face lobby pentru infiintarea institutiei in Romania. Aceasta spune ca AC ar putea sa fie mai mult decit o institutie care sa faca rapoarte, pentru ca in legea de constituire se pot trece sanctiuni pentru cei care nu pun in aplicare recomandarile sale.