Saptamina trecuta, pe unul dintre cei mai mari ghetari ai Groelandei, in fiordul arctic Ilulissat, liderii religiosi de pe tot globul s-au intilnit sa se roage impreuna pentru a salva planeta de incalzirea globala. „Pare o misiune imposibila sa pui de acord crestinii, evreii, musulmanii si budistii. Intilnirea lor din Arctic simbolizeaza mai mult decit o rugaciune. Arata consensul intre religii, dar si gravitatea fenomenului de incalzire globala“, scrie „NewScientist“.

Incalzirea globala nu a unit doar liderii religiosi intre ei, ci i-a apropiat chiar si de oamenii de stiinta. La inceputul acestui an, cele doua tabere au dat la o parte cearta asupra originii oamenilor pe Pamint si si-au unit fortele, incercind sa protejeze ceea ce, intr-un fel sau altul, exista deja. Ei si-au exprimat ingrijorarile comune la o conferinta de presa din Washington D.C.: amenintarea planetei este cauzata de oameni, iar rezultatul este evident pentru toata lumea - poluare, extinctia speciilor si schimbarile de clima. Participantii au somat la actiune imediata printr-un document, semnat de cei 28 de membri ai coalitiei, printre care profesori universitari, biologi, pastori si lideri de organizatii evanghelice. Actul a fost trimis mai departe la presedintele SUA, George W. Bush, alaturi de solicitarea de a schimba politicile publice, pentru ca „economia nu mai poate continua asa cum o stim, nici macar o zi“.

„Stiinta si religia nu sint parteneri. Protestele Bisericii fata de predarea evolutiei in scoli sau fata de cercetarea cu celule susa constituie doar doua exemple de incompatibilitate“, arata intr-un alt articol editorii de la „NewScientist“. In ultimul timp, reprezentantii celor doua tabere sustin insa contrariul demonstrind ca in fata problemelor de mediu pot sa uite de incompatibilitati.