"In cazul consumului de dioxina in doze care depasesc limita de toxicitate de zece picograme, adica o miime de miliardime de gram, pe kilogram pe corp de om este grav afectat ficatul, sistemul nervos si pielea. In ceea ce priveste consumul dioxinei pe termen lung, in doze care nu depasesc limita de toxicitate mentionata, acesta provoaca tulburari hormonale si determina cancerul de prostata si cel de san", a explicat directorul Institutului de Chimie Alimentara.

De asemenea, cademicianul Victor Voicu, seful catedrei de toxicologie a Universitatii de Medicina Carol Davila a explicat ca nu exista cazuri documentate de deces cauzate de intoxicatia cu dioxina, insa este cunoscut faptul ca o doza de peste un miligram pe kilogram provoaca intoxicatii la om.

Potrivit academicianului Voicu, intoxicatia cu dioxina se traduce prin leziuni hepatice, tulburari endocrine, hormonale, de tip iritativ si necesita tratament de sutinere a organismului pentru a face fata agresiunii toxice adica protejarea functiei hepatice si a altor organe vitale.

Acesta a adaugat ca majoritatea persoanelor sunt contaminate cu dioxina deoarece este o substanta prezenta in mediul inconjurator din cauza poluarii. "Este o substanta cancerigena, o substanta de sinteza care apare in mediu din cauza ierbicidelor, a combustiei benzinelor, dar sunt rare cazurile de intoxicatie acuta care afecteaza grav organismul", a spus profesorul Victor Voicu.

Potrivit acestuia, alte semne vizibile ale intoxicatiei acute cu dioxina sunt eruptii pe fata si pe piept, chisturi de diferite forme, diverse tulburari digestive si respiratorii precum si efecte negative asupra functiei hepatice, pe termen lung", a spus Victor Voicu.

El a adaugat ca dioxina se depune in tesutul gras si ca este eliminata greu de organism, iar timpul de injumatatire a cantitatii depozitate in organism este de sapte ani. Academicianul a precizat ca efectele asupra organismului se produc in timp indelungat, la cateva saptamani de la ingerarea substantei si, de aceea, efectul pe termen lung este periculos. "Creste perspectiva dezvoltarii cancerului si are efecte teratogene (n.red. riscul de a produce malformatii) asupra fatului la femeile gravide", a spus toxicologul.

"Daca va aduceti aminte, Viktor Iuscenko, presedintele Ucrainei a fost intoxicat cu dioxina", a spus Voicu si a adaugat ca dioxina se foloseste in numeroase alimente, de exemplu, in lactate, iaurt, chefir, smantana, pentru ingrosarea compozitiei, la inghetate, in panificatie, in industria carnii, la sosuri, etc.

Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a informat, miercuri ca a dispus retragerea de pe piata a unor loturi de iaurturi cu fructe, ca urmare a unor suspiciuni privind contaminarea produselor cu dioxina. Reprezentantii ANSVSA au refuzat sa prezinte informatii privind producatorul sau cantitatea de iaurturi retrasa de pe piata, spunand ca aceste informatii sunt confidentiale. Cotidianul "Evenimentul Zilei" a publicat, miercuri, un material potrivit caruia loturile apartin societatii Dadone iar "iaurturile ar putea contine dioxina, substanta nociva pentru sanatatea consumatorului".