Banatencele stiu cel mai bine sa jongleze cu emotiile, atit cu ale lor, cit si cu ale celorlalti, fiind pe primul loc in topul inteligentei emotionale din Romania. La polul opus se situeaza barbatii din regiunile de dezvoltare Nord-Est si Vest, potrivit primului studiu despre inteligenta emotionala realizat in Romania si dat publicitatii ieri. Daniel Bichis, realizatorul cercetarii, defineste inteligenta emotionala (EQ) ca fiind „capacitatea de a ne percepe emotiile, de a le intelege si de a le utiliza“, care determina in final calitatea de a fi un bun comunicator.

Bichis spune ca „EQ-ul poate explica de ce oameni cu o inteligenta rationala (IQ) foarte mare nu reusesc neaparat in viata sau nu ajung in pozitii inalte profesional, in timp ce persoane cu un IQ mediu sau chiar sub medie ajung in functii de conducere. E mai important sa fii un bun comunicator“. El mai spune ca rezultatele bune din Banat se explica prin faptul ca aceasta a fost o zona colonizata cu evrei si s-a creat o cultura a comunicarii.

Cercetarea „Inteligenta emotionala la locul de munca - 2007“ mai releva ca Romania se afla printre tarile cu un grad de inteligenta emotionala ridicat, cu un EQ mediu de 104, peste referinta americana - de 100. Cel mai mare EQ apartine Israelului, cu o medie de 112, iar cel mai mic se inregistreaza in Canada - 95. Nu exista nici o corelare intre cifrele EQ si cele IQ, centralizate in 2002 in lucrarea controversata „IQ si bogatia natiunilor“, a profesorului de psihologie nord-irlandez Richard Lynn.

In Romania, pe categorii, antreprenorii, care au un nivel de inteligenta emotionala mediu, sint intrecuti de top manageri, care se situeaza peste medie. In schimb, antreprenorii sint mai satisfacuti si motivati decit top managerii. In ceea ce priveste domeniul de activitate, nivelul cel mai redus de inteligenta emotionala este inregistrat la barbatii care lucreaza in agricultura, urmati de cei din constructii, ONG-uri, invatamint si cercetare, topul fiind tinut de barbatii din administratia publica, armata, politie si jandarmerie, procente asemanatoare si in cazul femeilor.