Este necesar ca in conditiile de asigurare sa fie despagubite atat daunele provocate ca efect direct al fenomenelor enumerate, cat si ca efect indirect.

Recentele "rabufniri" ale naturii au readus in atentie o mai veche problema - protectia locuintelor impotriva dezastrelor naturale. Autoritatile incearca de cativa ani sa scape de efortul financiar de tip
"ajutor la nevoie" pe care ar trebui sa-l dea persoanelor afectate de dezastrele naturale, printr-o lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor. Semnalele, oficiale si neoficiale, anunta ca sigura finalizarea legii si punerea in aplicare a acesteia incepand cu 1 ianuarie 2008.

Este de asteptat ca asiguratorii sa inceapa in scurt timp competitia privind atragerea de asigurati, folosindu-se de faptul ca oricum de la data amintita legea va fi obligatorie pentru toti posesorii de locuinte, promovand produse de asigurare in avanpremiera. Momentul poate fi speculat pentru ca ofertele vor fi atractive ca pret si acoperire. Ce trebuie insa sa urmareasca asiguratul pentru a-i fi recunoscuta polita in momentul in care legea va intra in vigoare?

Sumele asigurate nu vor fi mai mici de 10.000 de euro - in cazul locuintelor din beton armat ori metal sau cu pereti exteriori din caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic, respectiv 20.000 euro in cazul locuintelor cu pereti exteriori din carmida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.