Jumatate dintre angajatii romani intentioneaza sa isi schimbe locul de munca Astfel, desi 33% dintre salariatii romani au un grad ridicat de implicare personala in munca lor, 51% intentioneaza sa isi schimbe locul de munca.
Angajatii romani prezinta astfel cel mai inalt grad de mobilitate si cel mai scazut nivel de loialitate fata de compania din care face parte, in raport cu celelalte tari care au participat la realizarea acestui studiu: Belgia, Franta, Spania, Italia, Slovacia, Cehia si Turcia.

Cel mai inalt grad de mobilitate a fost inregistrat la salariatii din industrie in proportie de 70%, urmat de cei care au o varsta cuprinsa intre 18 si 24 de ani, cu un procent de 66% , si salariatii cu un venit lunar net sub cinci sute de lei, cu o pondere de 64%.

Potrivit acestui studiu, 35% din angajati s-au gandit foarte des sa paraseasca firma unde lucreaza, 10% au planificat deja plecarea la o alta companie din Romania, iar 6% vor sa se angajeze la in strainatate.

Una din cauzele care permite un nivel ridicat al mobilitatii la salariatii romani este rata redusa a somajului. Rata somajului in Bucuresti este de 2% in timp ce in Paris este de 9%.

"Piata locurilor de munca din Romania este in continua crestere, astfel incat este usor sa iti gasesti un loc de munca", a afirmat Emmanuel Malan, Director general Accor Services.

O a doua cauza care explica nivelul ridicat de mobilitate, o reprezinta recunoasterea la locul de munca. 47% dintre persoanele intervievate declara ca sunt nemultumite de recunosterea implicarii lor la locul de munca. Aceasta tendinta se confirma si pentru celelalte tari din Europa, exceptie facand doar Belgia.