Roadele de la Cannes 2007 vor fi culese de intreaga industrie cinematografica autohtona. Premiile aduc glorie, dar si efecte practice - creste interesul strainilor pentru a finanta si distribui film romanesc, pentru a lucra cu actori romani si chiar pentru a filma in Romania.

"Le multumesc lui Cristian Mungiu si lui Cristian Nemescu pentru ce au reusit sa faca pentru noi, ceilalti, din industria filmului. Pentru cel putin doi ani de-acum inainte, orice proiect venit din Romania va fi privit cu interes", spune Ada Solomon, presedintele casei de productie Hi-Film. Efectele au inceput sa se vada "la fata locului", adica la targul de filme de la Cannes, care a avut loc in paralel cu festivalul. Asa cum am aratat in "Adevarul", la inceputul acestei luni, pentru prima data Romania a avut la acest targ un pavilion national cu finantare de la bugetul de stat (prin Departamentul de Comert).

Plan-detaliu pe proiecte romanesti

Chiar daca la festival nu s-au semnat contracte "pe loc", Ada Solomon poate spune ca a gasit noi distribuitori pentru scurtmetrajele produse de casa sa, in SUA, Japonia si Germania.

Iar companii din Germania si Franta s-au aratat dispuse sa contribuie la finantarea unui nou scurtmetraj, de indata ce acesta va gasi finantare si in Romania. Cat priveste proiectele de filmare in Romania, s-au anuntat si producatori americani cu bugete de peste opt milioane de dolari.

"Cred ca putem sa prindem cel putin o coproductie pentru un film cu buget mare, de peste 10 milioane de euro, care sa vina in Romania", spune Mihai Orasanu, de la MDV Film. Compania a gasit distribuitori pentru toate cele 18 filme cu care s-a dus la targ.