"Demonul Rosu", cea mai cunoscuta piesa a lui Hideki Noda, cel mai important dramaturg japonez al zilelor noastre, este tradusa in romana de Kana Hashimoto, o actrita japoneza ce a jucat deja in citeva montari romanesti (de pilda in "Turandot" de Carlo Gozzi, in regia Catalinei Buzoianu, la Teatrul Bulandra).

Hideki Noda, actor, dramaturg si regizor japonez, a scris si a montat peste 40 de piese de teatru in tara natala. Nascut la Nagasaki, in 1955, Noda a urmat pentru o scurta perioada cursurile Facultatii de Drept din cadrul Universitatii din Tokyo.

In 1992 se muta la Londra pentru a studia teatrul, experienta pe care o va folosi la reintoarcerea in Japonia, unde infiinteaza propria companie independenta: Noda Map. "Demonul Rosu’’, cea mai cunoscuta piesa a sa la nivel international, s-a jucat pentru prima data in Japonia, in 1997, iar apoi la Londra, la Vic Theater.

"Demonul Rosu" este povestea unui naufragiat care ajunge pe tarmul unei insule izolate. Lipsit de posibilitatea de a comunica cu insularii, strainul este luat drept demon. Piesa este o comedie neagra ce pune in discutie teme precum toleranta si discriminarea.