Astfel incit, in weekendul care tocmai s-a terminat, Liceul Kretzulescu si Teatrul de Comedie au gazduit o explozie de energie adolescentina, frumoasa si molipsitoare. Cele doua zile de teatru pe piine s-au finalizat apoteotic cu o gala ca de Oscar, in sala mare a Teatrului de Comedie. Marele Premiu "Jos Palaria!" a revenit, fara drept de apel, unui spectacol minunat, "Visul unei nopti de vara" de Shakespeare, in interpretarea trupei Mimesis de la Colegiul National din Iasi. Desi se afla la prima participare si au intrat ultimii in concurs, elevii din Iasi au invins in mod zdrobitor prin excelenta montarii (regia: Tudor Lucanu, fost component al trupei, acum student la regie) si stralucirea jocului actoricesc. Ar fi meritat cite un premiu toti cei zece actori: Andrei Popescu, Paul Falticeanu, Georgiana Andron, Ciprian Maftei, Cristina Rotaru, Stefan Arcana, Ioana Moisii, Laura Prisacariu, Alex Varninschi, Ioana Ursu. Dar, cum n-au existat atitea premii, s-au multumit cu trofeul festivalului si cu faptul ca publicul si juriul i-au aplaudat in picioare, lucru care se intimpla pentru prima oara in istoria festivalului. Desi au jucat in curtea interioara a Liceului Kretzulescu, in conditii improprii (s-au lovit cu capul de ciment, s-au umplut de zgirieturi pe picioare, si-au murdarit costumele albe etc.) iesenii au dat masura desavirsirii prin originalitate, imens talent, umor inepuizabil, expresivitate si foarte, foarte mult drag de teatru.

Premiantii de azi, monstrii sacri de mine

Premiul pentru cel mai bun scenariu original a incununat o repovestire neconventionala si plina de haz a basmelor clasice, scrisa de Vlad Iancu, elev la Liceul Teoretic Avram Iancu din Cluj. Ioana Secu (Calipsita din "Chirita la Iasi") a adus Trupei Arlechino de la Colegiul National "Mihai Eminescu" din Bucuresti un binemeritat premiu pentru rol secundar feminin. Premiul pentru cea mai buna interpretare masculina in rol secundar - Astrov din "Unchiul Vanea" - i-a revenit lui Alexandru Popescu (Trupa Orfeu, Colegiul "Mihai Viteazul", Bucuresti). La capitolul roluri principale, misiunea juriului a fost extrem de grea si, pina la urma, departajarea fiind imposibila, au cistigat ex aequo Ioana Bratila (Trupa Start, Liceul "Neculce", Bucuresti), Cristina Glodeanu (Trupa Love&Care, Balotesti, Ilfov), Andrei Bratu (Trupa Start, Liceul Neculce) si Sorin Anton (Trupa Love&Care, Balotesti). Ioana Gheorghiu, eleva a Colegiului National "Gheorghe Lazar" din Bucuresti, a primit premiul pentru one woman show. Premiul FestCo pentru spectacole romanesti ce vor intra in Festivalul Comediei Romanesti 2008 a fost adjudecat de cuplul Ruxandra Coman si Sandu Gabriel, de la Scoala Centrala.

Toby, o mare vedetap> Catelul Toby a interpretat cu mult talent rolul catelului Zitei din "O noapte furtunoasa" (Trupa Arca lui Noe, Colegiul Aurel Vlaicu) dar a stirnit o uriasa ilaritate in sala, atunci cind s-a indragostit brusc de piciorul Vetei si s-a ambitionat sa-si materializeze pe loc pornirile erotice. Inainte ca violul sa aiba loc, amorezul blanos a fost indepartat (destul de brutal!) de pe scena. Au mai oferit momente amuzante trupa de dans a Liceului "Decebal" si incintatorii copii de la Liceul "Bolintineanu" (gimnaziu) care au adus in scena, cum numai ei stiu, aventurile puiului de pinguin, Apolodor. Pe scurt, editia aniversara a Festivalului "Jos Palaria!" a fost de natura sa ofere mari satisfactii celor care l-au inventat si-i poarta de grija: George Mihaita, presedintele Clubului UNESCO - Adolescentii, adjunctul sau, poetul si jurnalistul Dan Mircea Cipariu si Felicia Radulescu, directorul festivalului. Ziua Adolescentului a fost sarbatorita si anul acesta cum se cuvine.