Vom avea cea mai calda dar si cea mai lunga vara din ultimii 30 de ani. Zilele vor fi caniculare, iar noptile sufocante, cu temperaturi ce nu vor scadea sub 20 de grade Celsius. Seceta din sudul si sud-estul tarii se accentueaza pe zi ce trece. intreaga Europa se lupta cu caldura insuportabila, iar temperaturile ce au atins 40 de grade au innebunit "batranul continent".

Este abia luna mai, dar caldura face ravagii in randul romanilor. insa problemele noastre sunt abia la inceput, pentru ca vara nu a venit inca. Fenomenul incalzirii globale va afecta Romania in cel mai crunt mod cu putinta : vom avea cea mai fierbinte vara din ultimii 30 de ani! De altfel, iarna 2006-2007 ne-a "prevenit" intr-o mare masura de ceea ce va urma, fiind cea mai calda din ultimul secol.

Conform datelor furnizate de Agentia Nationala de Meteorologie, temperaturile medii lunare vor fi cu cel putin doua grade Celsius mai mari decat mediile multianuale. "O sa avem o vara mult mai calda decat normal, iar normalul inseamna o medie multianuala pe 30 de ani. in special in estul tarii se vor inregistra aceste temperaturi, deci Bucurestiul va fi inclus. Din nefericire, va continua si seceta", a spus Aristita Busuioc, seful sectiei de Climatologie.

Meteorologii avertizeaza ca in luna iulie, in toata tara, vom avea zile tropicale, cu maxime de peste 30 de grade Celsius, dar si canicula, cand maximele vor fi peste 35 de grade Celsius. Iar noptile vor fi sufocante, cu minime ce nu vor fi sub 20 de grade Celsius. insa vestile proaste nu se opresc aici. Nu numai ca va fi o vara mult prea fierbinte, dar va fi si lunga. "Din anticiparile pe care le avem pana acum, si toamna se asteapta a fi peste norma. Adica o sa fie o vara prelungita", a mai declarat seful sectiei de Climatologie. Deja fenomenul de seceta a crescut la inceputul acestei luni, in special in sudul si sud-estul tarii, iar specialistii estimeaza ca deficitul de apa din sol se va accentua in aceste zone.

Canicula din 2003 a omorat zeci de mii de europeni

Ne amintim cu groaza de vara din 2003, care a facut zeci de mii de victime in randul francezilor, nemtilor, italienilor sau spaniolilor. Iar vara aceasta pare de asemenea "pusa pe fapte mari" in intreaga Europa. Meteorologii au avertizat ca temperaturile vor depasi 40 de grade Celsius in mai multe tari. Temperaturile si frecventa mai ridicata a valurilor de canicula au cauzat in ultimele zile moartea a 40 de persoane pe continentul european. Francezii se "coc" deja in cea de-a treia saptamana caniculara, temperaturile ajungand la 39 de grade Celsius. Germania si Marea Britanie se lupta de asemenea cu temperaturile record din aceste zile, dar si cu poluarea care agraveaza situatia. Italia este in aceeasi situatie, autoritatile instituind nivelul de alerta maxima. si, odata cu caldura, asupra Italiei s-au abatut si furtunile.