Adeptii teoriilor conspiratiei au fost de multa vreme obsedati de ideea ca Nosenko a avut ca misiune - fiind ofiter KGB - sa dea Moscovei dosarul lui Lee Harvey Oswald, asasinul lui JFK, care a trait timp de trei ani in Uniunea Sovietica.

Dupa ce Nosenko a cerut azil politic in 1964 - dupa doar cateva luni de cand Kennedy a fost impuscat la Dallas - el i-a asigurat pe cei de la CIA ca KGB-ul nu a incercat niciodata sa-l recruteze pe Oswald, care ar fi fost tot timpul privit de catre rusi ca o persoana "mult prea instabila" pentru a fi utilizat de catre serviciile de spionaj.

A fost un moment crucial al Razboiului Rece, o bresa a serviciilor secrete care se pare ca a prevenit un conflict nuclear intre America si Rusia, pentru ca Moscova a fost la un moment dat suspectata ca a stat in spatele asasinarii presedintelui. Insa daca Nosenko a fost un impostor?

Aceasta ipoteza tulburatoare este examinata in volumul "Razboiul spionilor: tradatori, mistere si jocuri mortale" al lui Tennent H Bagley, fostul ofiter CIA care a fost implicat in cazul lui Nosenko.

James Angleton , seful departamentului de contrainformatii al CIA, care a murit in 1987, l-a suspectat pe Nosenko tot timpul ca ar fi agent dublu si ca misiunea sa principala era distragerea atentiei Agentiei, care sa nu-l mai suspecteze ca ar fi agent KGB infiltrat in CIA.

"Cartea vrea sa sustina si sa reabiliteze ideea lui Angleton conform careia Nosenko a fost un agent KGB infiltrat in CIA", a declarat jurnalistul american Ron Rosenbaum, care i-a luat interviu autorului cartii.