Veti mari salariile profesorilor?

Evident, in masura in care voi avea resurse le voi mari dupa ce terminam intr-o mare parte aceasta etapa in istoria scolii romanesti, care presupune reconstructia infrastructurii educationale. Degeaba vom avea scoli noi si frumoase, daca nu avem profesori motivati care sa educe copiii Romaniei. Este o etapa fireasca. Sfirsitul etapei de reconstructie a scolilor se va suprapune cu inceputul etapei de si mai mare motivare financiara a profesorilor. Deci da, in masura in care voi avea resurse.

Cit trebuie sa aiba un profesor ca sa fie motivat?

Eu respect legea din Romania, care prevede salariul minim al cadrului didactic. Dar nu vreau sa avansez o suma, pentru ca sint si profesori debutanti, si cu vechime, sint profesori cu doctorat, iar sumele trebuie sa fie diferite. Apoi, trebuie platiti si in functie de performante.

Intentionati sa publicati anul viitor variantele de subiecte de la examenele nationale pe Internet sau schimbati sistemul de evaluare?

Reforma in preuniversitar este in urma reformei din universitar. Eu urasc experimentele pe copiii Romaniei. Exista o procedura care trebuie respectata, iar eu doar o imbunatatesc si creez o viziune despre locul unde trebuie sa ajungem, dar in ani. Nu vor fi miscari bruste, nu vor fi surprinsi. Publicarea pe net a subiectelor este un pas inainte, pentru ca pe mine ma intereseaza mai mult partea prin care elevii deduc raspunsurile, nu sa invete din scoarta-n scoarta cartea.

S-a renuntat la planul de clasificare a universitatilor. Aveti de gind sa il reintroduceti?

Stiu despre acest subiect inca de cind a venit la audieri in Parlament fostul ministru Miclea. Din nefericire pentru el, parlamentarii au fost de alta parere. Dar nu zic ca au avut pareri fundamental gresite, ci ca nu a existat un dialog intre ei. Au fost discutii cel mult acceptabile, daca nu slabe. E normal sa nu se ajunga la o formula agreata de toti.