"Discutia e interesanta, dar fara niciun fel de dubiu, excesul de fier provoaca unele boli ca obezitatea si bolile cardio-vasculare", a spus directorul Institutului de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, prof. dr. Constantin Ionescu-Targoviste, joi, la Realitatea Tv. Acesta a spus ca problema principala nu e anemia, aceasta este o diversiune. "Problema este nutritia umana, faptul ca oamenii nu consuma alimente care contin fier, dar excesul de fier poate duce la probleme grave", a mai spus Targoviste.Presedintele Federatiei Sindicatelor din Agricultura, Dragos Frumosu, a declarat, joi, la acelasi post de televiziune, ca "si cea mai mica moara ar fi obligata sa faca investitii de cel putin 10.000 de euro, iar costul acestor investitii s-ar reflecta sigur in pretul fainii si implicit al painii".
Dragos Frumosu a mai spus ca tehnologia pentru obtinerea fainii fortifiate este una destul de sofisticata si a atras atentia ca o dozare gresita a cantitatii de fier ar putea avea efecte foarte grave.
Potrivit profesorului Rodica Segal de la Universitatea din Galati, Facultatea de Industie Alimentara, restaurarea valorii nutritive a a alimentelor inseamna refacerea nutrientilor pe care acestea le contineau dar care se pierd prin procesele tehnologice, prin industrializare. In opinia profesorului Segal, intentia Ministerului Sanatatii de fortifiere universala a painii nu este propriu-zis o fortifiere, ci o restaurare a proprietatilor pe care le are graul, dar pe care le pierde prin procesare. Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) apropus, miercuri, sa se utilizeze faina fortifiata doar pentru o anumita cantitate de paine, urmand ca acest tip de faina sa fie utilizat integral in cazul programului "Laptele si Cornul".
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Medicii contesta painea fortificata.