Proiectul cuprinde legislatia europeana de protectie a copilului si permite oricaror elevi din spatiul UE sa se integreze in invatamantul romanesc. Daca acest proiect va ajunge lege pana la toamna, legal el va putea fi pus in practica din 2008, cu clasa I.

- Durata invatamantului obligatoriu este de 10 ani;

- Religia este disciplina obligatorie doar pentru scolarii pana la varsta de 10 ani, dupa aceea trebuie intrebati si ei, si parintii. Cei care nu mai vor sa studieze aceasta disciplina pot alege Educatia moral-religioasa;

- Vor fi trei niveluri in sistemul de invatamant: prescolar, care cuprinde grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare; primar care cuprinde grupa (clasa) pregatitoare si clasele I-V; secundar

Copiii vor intra la cursuri de la 5 ani si vor termina clasele obligatorii la 16 ani

- Modalitatea prin care se va face trecerea in clasa a X-a va fi decisa, ulterior, de minister;

- Examenul de Bac va avea doua probe comune: Limba si literatura romana (scris si oral) si Limba moderna (scris si oral), plus Limba si literatura materna (scris si oral) unde este cazul. Alte probe specifice vor fi decise de minister, dar examenul poate fi sustinut doar o data fara taxe.

Sindicatele sunt revoltate

Sindicatele din invatamant au gasit imediat motive de a respinge proiectul ministrului Hardau. "Este inadmisibil ca un proiect de o asemenea anvergura sa nu fie discutat inainte cu partenerii de dialog social", a declarat ieri Aurel Cornea (foto), presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant. Catalin Croitoru, presedintele FEN, a declarat ca sunt necesare trei proiecte, in pachet, care sa modernizeze invatamantul romanesc.