Potrivit ultimului recensamant din Bulgaria, vorbitorii de limba romana nu sunt decat in numar de 10.000. In Lunca Dunarii, de pe malul bulgaresc al fluviului, aproape toata lumea stie romaneste. Cu toate acestea, numai 1.000 se declara romani, iar la studii in Romania nu vin dintre ei decat doua sute. Unele dintre asociatiile romanesti din Bulgaria sunt acuzate ca cer spagi pentru acordarea de burse la Bucuresti si Craiova.

De la Vidin si pana la Varna, mai ales la sate, majoritatea vorbesc o romana olteneasca, dar foarte rar se declara a fi romani sau vlahi, din cauza procesului de bulgarizare care a avut loc in ultimii 70 de ani. Totusi, odata cu ultimele progrese ale Romaniei, majoritatea vor sa beneficieze de avantajele pe care autoritatile de la Bucuresti le ofera romanilor din afara tarii. Desi numarul oficial de romani in Bulgaria este de numai 1.000, restul de 9.000 considerandu-se vlahi, o natiune aparte, numarul studentilor care vin anual in Romania pentru a studia ca etnici romani din alta tara este de aproape 200. Ei beneficiaza de admitere fara examen, burse de studii, cazare si mancare gratuita.

Tatal a vandut vaca sa plateasca spaga

In orasul Vidin, aflat vizavi de Calafat, se afla sediul a trei dintre cele patru organizatii care reprezinta interesele romanilor si ale vlahilor in Bulgaria. Istoria celor trei organizatii este, de fapt, aceeasi: prima a fost Asociatia Vlahilor din Bulgaria, din care s-au desprins cu timpul Comunitatea Romanilor din Bulgaria si AVE- Uniunea Etnicilor romani din Bulgaria.

Principalul obiectiv al celor trei ONG-uri declarat este sustinerea vorbitorilor de limba romana si recunoasterea vlahilor ca minoritate in Bulgaria, fapt ce ar duce la dobandirea drepturilor cuvenite ca minoritari, inclusiv studierea limbii romane in scolile publice, studiere nepermisa in momentul de fata.

In fapt, organizatiile se ocupa cu trimiterea studentilor bulgari in Romania, pe locurile cu bursa, si organizarea de festivaluri de folclor romanesc in Bulgaria. AVE, organizatia tinerilor etnici romani din Bulgaria a fost infiintata in semn de protest fata de spagile mult prea mari pe care le cereau cei de la Asociatia Vlahilor Bulgari pentru a trimite studenti la Craiova si Bucuresti. Ivo Gheorghev, presedinte la AVE, fost student la Medicina la Craiova, ne povesteste cum a ajuns sa infiinteze AVE.

"Cand am pornit la Craiova, doream foarte mult sa ajung student la Medicina. Visul mi s-a implinit, insa tata a fost nevoit sa vanda vaca si sa apeleze la toate economiile lui pentru a plati darile cerute de cei de la Asociatia Vlahilor". Acum, AVE este singura organizatie care are cateva zeci de scoli private de limba romana. In fapt, scolile sunt cursuri de limba romana care se tin prin casele profesorilor, fie prin sedii mici. Aici vin peste 1.000 de copii intre sapte si optsprezece ani, care vor sa cunoasca cat mai bine limba si istoria romanilor. Majoritatea celor cu care am vorbit, atat parinti, cat si copii ne spun ca ei vor sa-si regaseasca identitatea nationala, sa stie mai bine cine sunt. AVE trimite anual peste o suta de studenti in Romania, toti cunoscand bine limba romana.