Perspectiva acuzatiilor de hartuire sexuala tinde sa anuleze tot farmecul relatiei dintre un barbat si o femeie. Expertii din Statele Unite au ajuns la concluzia ca un profesor universitar reclamat ca a hartuit sexual un student sau o studenta este oricum culpabil din punctul de vedere al autoritatii, pentru ca pozitia lui ierarhic superioara creeaza o dinamica prin care isi asigura consimtamintul persoanei asediate, atacate, cu miinile, cu vorbele, cu subintelesurile. Unul dintre aceste scandaluri a facut epoca: audierile judecatorului Clarence Thomas pentru un post la Curtea Suprema au etalat marturia unei foste colaboratoare, Anita Hill; ea l-a acuzat de hartuire sexuala si de conceptii sexiste.

Acuzatia, in pofida probelor gretoase produse, n-a putut fi confirmata si, cu un scor foarte strins, Thomas a fost confirmat de Senat. Dar persista, cu alte personaje, nebuloasa conflictelor in care gesturile intimplatoare, afirmatiile scoase din context devin probe intr-o serie de procese unde sexul este folosit ca o arma utila in distrugerea unor reputatii, cariere, vieti. Intentia de a oferi celui slab posibilitatea de a se apara de insistentele celor puternici a transformat vulnerabilitatea intr-o arma, maculind si anihilind tot ceea ce e invidiat sau detestat.

Foloasele ideilor la moda

Piesa "Oleanna" de David Mamet nu este o transpunere in cheie dramatica a unui subiect oarecum iesit din moda, ci un studiu despre putere: puterea dobindita de un individ asupra altuia, despre felul in care poate deveni o relatie normala un cimp de lupta, un indreptar util pentru transformarea jumatatilor de adevar in minciuni: prin repetare, minciuna capata statut de adevar, un "adevar" din ce in ce mai indepartat de realitate.

Teatrala in aceasta piesa este serpuirea printre ipotezele pe care le-ar putea avea relatia dintre un profesor, odata nonconformist, si o studenta, ipotetic nonconformista, persoana depasita de meandrele discursului intelectual, dar cu antene foarte sensibile la tot ceea ce ar putea favoriza propria ei stabilitate. Importanta nu e dezbaterea despre indreptatirea morala a proceselor de hartuire sexuala, ci felul in care oamenii izbutesc sa instrumentalizeze orice idee daca pot sa traga un folos din ea.