De cele mai multe ori, alegerea unei meserii se face chiar de la admiterea la facultate, in momentul alegerii unei anumite specializari. Insa nu este obligatoriu ca aceasta alegere sa ghideze intreaga cariera, mai ales ca pe piata au aparut in ultimii ani meserii noi si atragatoare din perspectiva domeniului si a salariului.

Consilierii de cariera spun ca shiftul de cariera de la un domeniu la altul presupune un travaliu destul de dificil, care necesita o anumita pregatire mentala, dar si mijloacele financiare necesare perioadei de tranzitie. Insa avantajele se pot vedea in timp, o data cu obtinerea unei satisfactii personale, urmata de gratificarea profesionala.

Pasiune si mult studiu

Madalina Didea, Managing Partner la Hart Human Resource Consulting, spune ca de cele mai multe ori shifturile se fac in zone apropiate profesional, mai degraba decit la 180 de grade, si presupun o "schimbare a identitatii de munca", ce poate avea succes daca este facuta din pasiune. Insa, Didea adauga ca "este nevoie de multa intelepciune ca sa accepti ca nu vei mai primi gratificatiile din fostul domeniu, unde erai specialist".

Reusita schimbarii de cariera consta totusi in citeva etape esentiale, cum ar fi realizarea unei "diagnoze" privind personalitatea si abilitatile profesionale. "Este foarte important sa stie ce competente ii lipsesc ca sa hotarasca ce cursuri sa faca, pentru ca este nevoie de mult studiu ca sa ajungi un profesionist", explica Irina Manolescu, Executive Director la DBM, firma care ofera servicii de tranzitie in cariera. Manolescu spune ca este o promotoare a acestor "reinventari", mai ales ca ea insasi a intrat in resurse umane dupa 17 ani de cercetare si avind o diploma de mecanica fina.