Apendicele, parul sau maseaua de minte sint doar citeva dintre amprentele pe care treptele evolutiei le-au lasat in corpul uman si care au rezistat, fara nici un motiv, pina in prezent.

Stramosii nostri au avut grija sa ramina in amintirea urmasilor, in ciuda istoriei de zeci de mii de ani. O parte dintre organe, vitale pentru ei, au ramas si in anatomia omului modern, chiar daca nu mai prezinta acum nici o folosinta. Darwin le declara dovezi ale evolutiei si ale legaturii dintre specii. Portalul stiintific LiveScience.com le-a preluat ca muza pentru un clasament al organelor inutile din corpul uman.

Pentru erbivore si chirurgi

Apendicele conduce detasat topul. La erbivore, el este mult mai mare si are rolul de a ajuta o dieta complicata. La oameni insa, mostenirea stramosilor "mincatori de plante" a devenit complet inutila. "Rolul apendicelui pare sa fie acela de a sustine financiar profesia de chirurg", nota in 1949 paleontologul Alfred Sherwood Romer. Afirmatia lui nu s-a demodat nici azi. In 2000, in Statele Unite se inregistrau 300.000 de apendictomii si peste 370 de morti cauzate de aparent inofensivul organ.

Femeia a fost prima?

Sinii si sfircurile barbatilor stau pe pozitia a doua in top. "Subiectul este sensibil si oarecum confuz. Cei care vor sa contraargumenteze teoria evolutiei pot foarte usor sa intrebe daca barbatii se trag din femei. Raspunsul este, evident, nu. Atit barbatii, cit si femeile au sini pentru ca, in primele stadii de dezvoltare a fetusului, copilul nu are sex", spune Brandon Miller, autorul articolului. Toate mamiferele detin glande mamare, pentru ca ele se dezvolta inainte ca testosteronul sa diferentieze sexul. La barbati insa, vestigiile joaca un rol mic in stimularea sexuala si chiar au existat citeva cazuri in care reprezentantii sexului puternic au alaptat.