Daca in primii ani investitorii au ridicat vile si apartamente de lux, in ultima perioada oferta s-a adresat in general clasei medii. Este insa vorba despre patura superioara a clasei medii. Conform specialistilor, noile proiecte sint adresate in principal celor care au un venit lunar de 1.000-2.500 de euro, adica personalul cu pozitie de middle management din banci si companii internationale, micii antreprenori si investitori.

Cererea este mare, lucru care se poate vedea si din rapiditatea cu care se vind aceste locuinte, inca de cind se afla in faza de proiect. Preturile acestora variaza intre 800 si 1.500 de euro/mpc, la care in majoritatea cazurilor se adauga si TVA. Chiar daca pretul pe metru patrat construit este comparabil cu cel al apartamentelor din blocurile vechi, apartamentele noi sint mai scumpe deoarece au suprafete mai mari. Astfel, veniturile multora dintre romani nu le permit acestora sa achizitioneze un astfel de apartament. Agentii imobiliari apreciaza ca este timpul pentru o schimbare.

Proiecte noi

Ansamblurile de blocuri cu apartamente mai ieftine decit cele existente in prezent pe piata reprezinta, in opinia specialistilor, urmatorul pas. Se asteapta ca pe piata sa apara blocuri cu apartamente mai ieftine chiar si decit cele din imobilele construite inainte de 1989. Acestea sint asteptate in sudul si sud-estul Bucurestiului. "Unul dintre clientii cu care am lucrat a cumparat un teren in zona de est si vrea sa sa vinda o locuinta cu 650-700 de euro metrul patrat, plus TVA", spune Ruxandra Cleciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare. Se anticipeaza ca si in zona de sud vor aparea noi proiecte interesante.