Folosirea fortei de catre politisti este o consecinta directa si justificata a escaladarii violentelor comise asupra acestora, in acest an inregistrandu-se 151 de ultraje, se precizeaza intr-un comunicat transmis de Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR). Comunicatul respectiv reprezinta o replica la adresa unui protest semnat de APADOR-CH, care semnaleaza "folosirea tot mai frecventa, de catre politisti si jandarmi a armelor de foc".

Aceeasi asociatie arata ca in mai putin de o luna s-au semnalat trei astfel de situatii: la Reghin, in timpul raziei organizate de politie intr-un cartier de romi, in Bucuresti, impotriva unui tanar de 22 de ani, impuscat mortal de un politist, si tot in Bucuresti - de jandarmi, impotriva unor spectatori care se manifestau mai agresiv la meciul de fotbal Dinamo-Steaua.

Exemplificand prin cifre escaladarea violentelor comise asupra politistilor, in comunicatul IGPR se arata ca de la inceputul anului au fost inregistrate 151 de ultraje, agresorii folosind, in majoritatea cazurilor, obiecte contondente, de natura a pune in primejdie viata si integritatea corporala. Acelasi text mai arata ca folosirea fortei si a mijloacelor din dotare de catre politisti este strict reglementata de lege, cu unicul scop de a descuraja, impiedica si neutraliza actiunile agresive ale persoanelor care tulbura ordinea si linistea publica si care nu au putut fi inlaturate sau anihilate prin utilizarea altor mijloace.

Biroul de presa al IGPR mentioneaza ca, de la inceputul anului si pana in prezent, s-au inregistrat 95 de situatii in care politistii au folosit armamentul din dotare. In 6 cazuri au fost ranite persoane si s-a inregistrat un deces, in aceste situatii fiind sesizate parchetele competente, urmand ca acestea sa se pronunte asupra legalitatii folosirii armamentului. Din informatiile detinute de IGPR, pana in prezent nu s-a inceput urmarirea penala in nici unul dintre cazuri. In 89 dintre situatii, focul a fost efectuat cu somatie, in plan vertical sau asupra mijloacelor de transport. In text se mai afirma ca prevenirea actelor de discriminare, cresterea capacitatii de rezolvare a conflictelor etnice, educatia juridica a minoritatilor si imbunatatirea comunicarii dintre acestea si politie sunt cateva din obiectivele programelor desfasurate de IGPR.

In perioada 2002-2006, inspectoratele judetene de politie si reprezentantii societatii civile au incheiat 123 de parteneriate si protocoale de colaborare pentru imbunatatirea conditiilor socio-economice si educationale ale minoritatii rome. Potrivit aceluiasi comunicat, Politia Romana a adoptat masuri pentru atragerea persoanelor apartinand altor etnii in structurile sale, o atentie deosebita acordandu-se incadrarii din sursa externa a unui numar mai mare de etnici romi si maghiari.

Inspectoratul General al Politiei Romane a initiat un proiect de modificare si completare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor si al munitiilor, prin care se urmareste stabilirea cadrului general al modului in care se poate face uz de armamentul din dotare, in acord cu tratatele si conventiile internationale.